Dodaci za sudoper opcije

Sudoper kao kuhinjski element je jedan od najvažnijih u kuhinji, kako za njenu estetiku tako i za funkcionalnost cijele kuhinje. Ono što je jako važno odrediti prilikom kupovine sudopera su dimenzije koje su planirane i potrebne korisnicima, a sve proporcionalno veličini kuhinje.

Iako mnogima biranje sudopera izgleda jednostavno i ne zadaje im preveliku glavobolju, loš odabir sudopera može itekako negativno utjecati na rad u kuhinji i time korisnicima iste otežati rad. Ono što također mnoge ljude ograničava su svakako finansijska sredstva jer cijene sudopera variraju u zavisnosti od veličine i materijala od kojeg je izrađen.

Osnovna podjela sudopera je prema načinu ugradnje i od toga izbor najčešće i ovisi. Po ovoj podjeli postoje: nasadni, usadni i integrisani. Pored ovog sudoperi mogu biti podijeljeni na osnovu materijala od kojeg su napravljeni i to: inoxa, kompozitnih materijala, keramike, kamena, betona i lima.

Svaki od ovih može biti sa jednim ili više korita, ugaoni ili ravni, sa sekcijom za okapavanje posuđa te sa mnogim drugim dodacima…

Podjela sudopera prema načinu ugradnje

Nasadni sudoperi

Foto: Nasadni sudoper / Alveus.ba

Sudoper koji najčešće viđamo u tradicionalnim porodičnim kućama na ovim prostorima je upravo nasadni sudoper.

On je zbog lakoće ugradnje, a i pristupačne cijene najzastupljeniji na našim prostorima, pogotovo u kućama koje su sagrađene i opremljene početkom 2000-ih godina kada je funkcionalnost i isplativost objekta bila na daleko prvom mjestu u odnosu na estetiku. No, to nužno ne znači da su ovi sudoperi ”ružni”. Njihova mana estetske prirode je to što su u odnosu na radnu ploču izdignuti i samim tim kvare koncept ploče.

Pored cijene, ono što kupce privlači kod ovog sudopera je veoma jednostavan način ugradnje gdje i sam njegov naziv kaže – nasadni; doslovno se samo ”ubaci” u predviđeni prostor u radnoj ploči. Kako su ivice ovog sudopera malo više u odnosu na radnu ploču, taj dio je pogodan za nakupljanje hrane i ostataka i nimalo praktičan za čišćenje.

Usadni sudoperi

Za razliku od nasadnih, vrhovi  usadnih sudopera se u odnosu na radnu površinu, nalaze par centimatara ispod i kao takvi su veoma zahtjevni za ugradnju.

Iako je proces ugradnje veoma težak onda je prednost to što je čišćenje olakšano jer ostaci hrane nemaju mogućnost da se talože na rubovima.

Usadni sudoper je također skuplja verzija sudopera koja svoju primjenu ali i popularnost tek polako stiče obzirom da se idealno uklapaju u svaku kuhinju i time poboljšavajući njenu estetiku i dizajn.

Integrisani ili ugradni sudoperi

Integrisani sudoperi, za razliku od prethodne dvije vrste sudopera, su oni koji dolaze u sklopu kuhinje i koji su u potpunosti prilagođeni kuhinji koja je naručena, počevši od boje, dizajna,  veličine do oblika.

Integrisani sudoperi sa kuhinjom čine prije svega jednu vizuelnu ali i funkcionalnu cjelinu.

S obzirom da su rađeni po mjeri, itekako su skuplji u odnosu na druge dvije vrste sudopera i zapravo cijena može biti itekako validan razlog zašto se mnogi korisnici odluče na usadni ili nasadni sudoper.

Mana ovog sudopera je u slučaju neke komplikacije, jer je radna ploča koja u jednom komadu, pa postupak popravke može biti itekako komplikovan i skup.

Materijal od kojeg je izrađen

Bitna stavka prilikom odabira sudopera je i materijal od kojeg je sudoper izrađen. Materijal također u velikoj mjeri diktira i cijenu sudopera.

Inox – nehrđajući čelik

Sudoperi od inoxa su najpristupačniji i obično su nasadni sudoperi oni koji se rade od inoxa. Inox tj nehrđajući čelik ima osobine kao što su izdržljivost, duogtrajnost ali i veoma povoljna cijena zbog koje se korisnici najčešće odlučuju za ovakvu vrstu sudopera.

Ono što je zanimljivo je da se sudoperi od inoxa više ne proizvode samo u jednoj boji kao što je bio običaj ranije, sada je tržište preplavljeno mnogim drugim verzijama i bojama kao što su zlatna, bakrena pa čak i crna boja.

Kompozitni materijali

Kompozitni materijali (silgranit, cristadur, cristalite i mnogi drugi) su mješavina raznih smola, kamenog šljunka ili kvarcnog pijeska. Proteklih godina su stekli veliku popularnost najviše radi atraktivnosti.

Ovo je možda vizuelno i najljepša vrsta sudopera, koja je i dalje pristupačna za novčanik. Obično se ovaj materijal koristi kada su u pitanju integrisani i nasadni sudoperi, i obično je sudoper u boji radne ploče kuhinje ili nekog drugog elementa, sve po izboru investitora.

Mana ovog materijala je što je potrebno obratiti veliku pažnju prilikom boravka u kuhinji jer neke mrlje poput mrlja od crvenog vina znaju ostati vječno na ovakvom sudoperu.

Keramički sudoperi

Sudoperi od keramike su uglavnom usadni sudoperi. Za ovu vrstu materijala se odlučuju korisnici koji žele bijeli sudoper. Otporni na sve hemikalije, ne prljaju se kao npr. sudoperi od kompozitnih materijala, te su veoma lagani za čišćenje i održavanje… no, ono čime se keramički sudoper ne može pohvaliti je čvrstoća. Skloni su pucanju, lomljenju i oštećenjima.

Kameni sudoperi

Foto: Kameni sudoper / Novatto

Kameni sudoperi su najskuplja i najekstravagantnija vrsta sudopera. Iako imaju mnogo mana, vizuelno su najatraktivniji. Često se upotrebljavaju u skupocjenim kupatilima.

Sijeku se, klešu i poliraju iz jednog komada, a najče

šće vrste kamena koje se upotrebljavaju su mermer (mramor), granit i oniks. Mana ovih sudopera je da s vremenom mogu i hoće promijeniti boju. Naime u većini kamena ima određenih materijala koji će u kontaktu sa vodom i vazduhom oksidirati. I ne samo to! Kamen je porozan, masnoće će prodrijeti duboko u njega napraviti mrlje.

Betonski sudoperi

Foto: Betonski sudoper / Morris Concrete Design

Betonski sudoperi su kao što sama riječ kaže napravljeni od betona. Na ovim sudoperima beton je obično brušen i poliran do određene granice. Koriste se najčešće na vanjskim česmama i u vrtovima te nekim industrijskim postrojenjima. Obično se ne održavaju pretjerano i jednom kada dotraju jednostavno se mijenjaju.

Limeni emajlirani sudoperi

Ovi sudoperi su nekad bili vrlo česta pojava, a sada su praktično nestali u javnoj prodaji. Može se reći da su prevaziđeni po svim tehnološkim parametrima. Emajl je bio podložan oštećenjima, a lim hrđanju.

Sudoper sa jednim ili dva korita

U zavisnosti od veličine kuhinje i od potreba, korisnici biraju između jednog ili dva korita. Obično se dva korita koriste kada je u pitanju veća kuhinja i kada ta dva korita neće zauzeti prostor koji je bio namijenjen za radnu ploču i slično. Dva korita su također često korištena i u ugostiteljskim objektima u kojima se služi hrana pa pored mašine za suđe, suđe se pere i ručno. Sudoper sa jednim koritom je najčešće primjenjivana vrsta sudopera u porodičnim kućama barem kada je ova podjela u pitanju.

Kako zbog estetskog razloga, tako i zbog čestog nedostatka prostora, sudoper sa jednim koritom je sasvim dovoljan da zadovolji sve potrebe korisnika.

Koji sudoper odabrati?

Da se kupovina sudopera ne bi pretvorila u kupovinu iz noćne more, bitno je da znate šta želite i da idete prema tome, a sve u skladu sa finansijama.

Važno je da se pronađe balans između estetskog i funkcionalnog, da se posluša riječ prodavača ili projektanta kako bi se kupovina sudopera isplatila.

U moru raznih opcija, svako za sebe može pronaći ono što mu treba a da ostane u skladu sa određenim budžetom koji je spreman da izdvoji za ovu namjenu.

Vasa reklama ovdje