Nasmijan majstor
Sadržaj stranice

Prvi koraci grube gradnje počeli su sa salijevanjem šahta za priključak vode u oktobru 2022. Tokom izvođenja ograde sa zadnje strane placa, iskoristili smo priliku da iskopamo i salijemo vodovodni šaht, te postavimo poklopac veličine 60×60 cm.

Slijedio je iskop kanala od šahta do vodovodne cijevi, a zatim po dobijanju građevinske dozvole i priključak vode.

Priključak struje će prvo biti privremeni na banderi ispred placa, ali nakon nekog vremena slijedi prebacivanje na podzemni priključak struje.

Početak gradnje

Kasnimo sa početkom gradnje u ovom trenutku (7. mjesec) već 2.5 mjeseca. April 2023. se okišao, maj i jun još više.

Naime gradnju smo trebali da krenemo početkom aprila. Svakodnevne kiše uzrokovale su visok vodostaj Save, a posljedično i visoke podzemne vode.

Zbog ovih razloga nismo mogli da krenemo u iskop temelja jer bismo napravili bazen. Naš vodovodni šaht dubok 1 metar je tokom ova dva mjeseca konstantno imao oko 10 cm vode. Kod komšije je šaht dublji i on je imao oko 40 cm vode.

Majstor vidjevši to, okolno zemljište, kao i činjenicu da smo uradili 1,2 metra visinu nasipanja zemlje, postao je nesiguran u odabranu vrstu temeljenja po projektu (temeljne trake), pa je preporučio da uradimo geomehaniku tla.

Unajmljujemo Geomehanika DOO i njihov elaborat daje sugestiju da radimo temeljnu ploču ili da temeljenje trakastim temeljima radimo na dubini od 2.2 metra i to nakon micanja našeg nasipa (naknadno saznajemo da je komšijina kuća još iz doba bivše države temeljena na dubini od 2.1 metar, a druga pored njega na dubini od 2 metra prije nasipa…

Površnim izračunom količine betona i željeza za temeljne stope, trakaste temelje, nadtemelje i ploču od 20 cm zaključujemo da cijena ispada ista ili slična kao da radimo temeljnu ploču. Odlučujemo se za temeljnu ploču, te se statika objekta radi nanovo.

Temelji

U julu 2023. vodostaj Save napokon pada ispod 4 metra (bio je 7,5 metara).

Majstor Bašić dolazi postavlja nanosnu skelu i određuje nulte visine.

Goran Vudrag, čovjek koji se pokazao kao pravi izbor za ovaj posao, dovozi mašine i kreće u iskop po majstorovim upustvima.

Iskopanu zemlju preuzima novi komšija koji je kupio plac preko puta nas i koji je instantno krenuo u gradnju, tako da nismo imali problema sa odvozom.

Nakon 2 dana iskopa i nakon što je majstor “aminovao” nasipanje, Kulaga Kop iz Dervente kreće sa dovozom kamena i tampona.

Tokom sledeća tri dana, nasipali smo i valjali tampon svakih 20-30 cm. Proces smo ponavljali dok nismo došli do nulte visine (visine od koje kreće temeljna ploča).

Zadnji sloj umjesto krupnije granulacije, nasipamo i valjamo fini tampon granulacije 32. Cijeli posao pripreme terena i nasipanja bio je gotov za oko 5 dana.

Nastaviće se…

 

 

Vasa reklama ovdje