U današnjem digitalnom dobu, snažna i pouzdana kućna mreža postaje ne samo standard nego je i neophodna u pojedinim slučajevima radi automatizacije.

Najbolju pouzdanost imaju žičane veze, a žile svake žičane mreže su UTP kabeli

Kada su u pitanju mrežni kablovi, UTP (Unshielded Twisted Pair) kablovi su standardni izbor kako za kuće tako i za poslovnu upotrebu.

Ovdje ću probati uprostiti objašnjenje kakav vam to UTP kabal treba za kućnu upotrebu i kako izbjeći neke klasične trgovačke prevare. Neću previše zalaziti u tehničke karakteristike.

Ukratko ako ne želite čitati cijeli tekst trebate kupiti Cat6 kabel od kompletno čvrste bakarne jezgre, sa LSZH sertifikatom, minimalne debljine 24 AWG, a od nekog od renomiranih brendova kao što su Commscope, Belden ili Panduit.

Nikada ne birajte CCA (bakar obložen aluminijumom) kabl. Važno je napomenuti da u većini slučajeva kada ovo nije navedeno ili kabl ima nisku cijenu, riječ je obično o CCA kablu.

Standardi (Cat5e, Cat5, Cat6, Cat6A)

Ukratko rečeno primarne razlike su brzine koji svaki od ovih kablova može da postigne zbog smanjenja šuma i interferencije signala. Fizički Cat6 ima za nijansu deblje parice od Cat5.

Brzine svakog od ovih kablova su sledeće:

  • Cat5e: gigabitna brzina na punoj dužini (100 metara)
  • Cat6: do 10 gigabita na 55m
  • Cat6a: 10 gigabita na 100m
  • Cat7: patentiratni nestandardan format, marketinški trik

Kućni korisnici ne trebaju Cat6A, osim ako vaši mrežni kabeli moraju postići 10 gigabita na maksimalnoj dužini od 100 metara.

Cat6A je krući od Cat6 i samim tim nepraktičniji za upotrebu.

Naravno da bi ste postigli ove brzine potrebno je da to podržavaju i prateći uređaji.

Zašto izabrati kablove renomiranih brendova i koji su najbolji brendovi?

Neki od renomiranih brendova, a koji nude kvalitetne UTP kablove su: Panduit, Tripp Lite, Belden, Commscope i Draka (sada Prysmian).

Glavni razlog za kupovinu kablova renomiranih brendova je kontrola kvalitete.

U praksi sam se suočavao sa brojnim problemima sa jeftinim kineskim UTP kablovima, posebno sa CCA varijantama i napajanjem udaljenih uređaja putem istih.

Čvrsti bakar naspram CCA (Copper-Clad Aluminum):

Prilikom izbora UTP kablova, odaberite one pune, napravljene od čvrstog bakra umjesto kablova sa jezgrom od aluminijuma obloženog bakrom (CCA).

Kablovi sa jezgrom od punog bakra pružaju bolju provodljivost i pouzdanost.

S druge strane, CCA kablovi imaju aluminijumsku jezgru prekrivenu tankim slojem bakra. Krti su, lako dolazi do oštećenja na savijanju.

Vremenom, CCA kablovi mogu i degradirati, što dovodi do problema sa performansama i gubicima signala.

Tako npr. CCA kablovi su poznati da donose probleme u primjeni sa Power over Ethernet (PoE) protokolom i uređajima.

Otpor u aluminijumskim jezgrama uzrokuje zagrijavanje ovih kablova, što uzrokuje nepravilan rad i probleme sa mrežnom stabilnošću.

Ovaj problem postaje još ozbiljniji u PoE postavkama, gde je dosljedno snabdijevanje energijom bitno za uređaje poput sigurnosnih kamera i VoIP telefona.

LSZH sertifikacija i njen značaj

Jedna ključna karakteristika na koju treba obratiti pažnju je sertifikacija “Low Smoke Zero Halogen” (LSZH).

LSZH kablovi su otporni na vatru i emituju minimalan dim, te ne sadrže toksične spojeve, što ih čini bezbjednijim za kućne okoline u slučaju požara.

Čvrsti naspram licnastih mrežnih kablova

Čvrsti i licnasti kablovi odnose se na konstrukciju provodnika unutar UTP kabla. Čvrsti kablovi se sastoje od jednog debelog bakarnog provodnika unutar svake parice, što ih čini idealnim za dugotrajne instalacije tipa montažu u zidovima.

Licnasti kablovi, sastavljeni od više tankih bakarnih niti, su fleksibilniji i pogodniji za kratke udaljenosti i područja sa čestim pomjeranjem.

Debljina bakarne jezgre (Gauge)

Kalibar UTP kablova, mjeri se AWG jedinici (American Wire Gauge). Ova jedinica označava debljinu provodnika kabela.

Za kućne mreže, standardni 24 AWG predstavlja balans između cijene i performansi. Deblji provodnici (niži AWG) pružaju manji otpor, što obezbjeđuje stabilan signal na većim udaljenostima.

Znači niža AWG ocjena je bolja, ali trebate primjetiti da jeftini kineski kablovi često pogrešno deklarišu ovu veličinu ili ona nije konzistentna cijelom dužinom kabela.

POE ili POE+

PoE i PoE+ (Power over Ethernet) su tehnologije pri kojim mrežnim kablovima prenosimo električnu energiju, omogućavajući uređajima poput IP kamera, VoIP telefona i pristupnih tačaka da putem mrežnog kabela budu napojeni ali i da šalju podatke preko istog.

Ključna razlika između PoE i PoE+ leži u količini energije koju uređaji mogu isporučiti. Pa tako PoE dopušta 15.4W po portu, a PoE+ do 30W.

Većina kablova od čvrstog bakra renomiranih brendova je kompatibilna i sa PoE (802.3af) i sa PoE+ (802.3at) standardima. Ipak prije kupovine konsultujte se sa prodavcem u vezi ovoga.

FTP i SFTP

Ako je UTP kabal oklopljen metalnom folijom onda je u pitanju FTP (Foiled Twisted Pair) kabel. Ako je pored ovoga i svaka parica oklopljena metalnom folijom, a cjelokupan kabal mrežastim metalnim omotačem onda je u pitanju S/FTP (Shielded and Foiled Twisted Pair).

Ovi kablovi se koriste u industriji gdje postoje jake elektromagnetne interferencije.

Cijena UTP kabela

Trenutno (oktobar 2023. kvalitetan UTP kabal na tržištu košta od 125 do 150 eura). CCA varijante su dosta jeftinije i kreću se od 50 do 80 eura.

Zaključak

Za uslove kućne mreže trebate kupiti Cat6 kabel koji je od punog bakra, a ne od aluminijuma koji je obložen bakrom. Sa takvim kablom ne bi trebali imati dugoročnih problema u lokalnoj mreži, a ni pri korištenju PoE-a za video nadzor, kamere ili udaljene switcheve.

Naposljetku reći ću da sam ja za potrebe mrežne infrastrukture u svojoj kući kupio kod banjalučke firme EON ICT kupio:

iz razloga što je to jedna od rijetkih kvalitetnih marki kabla da je dostupna na tržištu Bosne i Hercegovine.

Napomena: svjestan sam da se pravilno piše kabel, međutim u ovom tekstu su razbacani i nepravilni pojmovi “kabl” i “kablovi” radi upotrebe u slengu i rangiranja na Guglu.

Reference:

Vasa reklama ovdje