Tuš kabina i kada

Prije par desetina godina na našem prostoru su dominirale kade. Bilo je domova sa tuš kabinama ali velika većina je imala klasične emajlirane metalne kade podzidane keramikom. Tuš je obično bio improvizovan sa kadom u vidu zavjese ili bez nje… Pravi tuševi su većinom bili rezervisani za hotele, primorske krajeve i sportske klubove.

Napretkom plastičnih masa i hidroizolacija, počeli su se pojavljivati i biti dostupni svima razne tuš kabine, različitih dimenzija i oblika. Isto tako su napredovale i kade, pa su počele dolaziti u raznim varijantama, od malih do velikih, od ugaonih do ravnih.

Idealno bi bilo imati i tuš kabinu i kadu, ipak često zbog ograničenja sa prostorom prinuđeni smo da biramo.

Trenutno je vrijeme takvo da za svačiji ukus i džep postoji rješenje, a u nastavku teksta ću probati spomenuti neke razlike, te prednosti i mane, koje će vam olakšati izbor…

Ekonomičnost i cijena

Sa strane cijene i finansijskog troška, tuš kabine imaju prednost. Postoje vrlo jeftini i vrlo praktični modeli. Najjeftinija tuš kabina je skoro duplo jeftinija nego kada. Kupanje u kadi troši drastično više vode od tuširanja, što na dugi niz godina na pojedinim lokacijama nije zanemariv trošak.

Prostor

Ako gledamo na količinu prostora koju će kada ili tuš kabina zauzeti, tuš kabine su opet pobjednik. Najmanje veličine tuš kabina je 80×80 cm, a kada te veličine je praktično neupotrebljiva.

Luksuz

Iako postoje veoma luksuzni tuševi, ne mogu se mjeriti sa onim što dobra kada može da ponudi. Postoje kade i hidro-masažne kade koje su skuplje od nečijih cijelih kuća, što se ne može reći za tuševe.

Također iako imaju istu svrhu, veoma se razlikuju pri korištenju jedno od drugog, ne samo izglednom nego i osjećajem tokom kupanja. Dobar tuš prija, ali u kadi se čovjek može opustiti.

Praktičnost

Lakoća korištenja ipak zavisi od potreba, pa će tako starije osobe lakše ulaziti i izlaziti iz tuš kabine, dok će djecu biti lakše okupati u kadi. Za osobe ograničene mobilnosti, moderna tuš kabina u ravni sa podom je nezamjenljiva.

Multi-funkcionalnost

Ovdje kada odnosi pobjedu. U kadi možete oprati komad odjeće. Kadu će lakše koristiti djeca. U kadi ćete lakše okupati i isprati kućnog ljubimca.

Održavanje, čišćenje i higijena

Sa strane održavanja i higijene rekao bih da je situacija izjednačena. Da postoje tuš kabine koje ćete jako teško očistiti od kamenca, teško ćete izvući prašinu iz teško dostupnih ćoškova sa vanjske strane, što je posebno izraženo kod dubokih tuš kabina koje imaju dosta ukrasne plastike. Međutim postoje i vrlo jednostavni tuševi, pogotovo moderne staklene varijante koje ne zahtijevaju ništa više truda o bilo koje kade.

Izgled i dizajn

Izgled i dizajn su potpuno subjektivna stvar korisnika. U oba slučaja postoji praktično neograničen broj dostupnih modela i izgleda da bi svako trebalo da može pronaći nešto za sebe.

Prednosti tuš kabina

  • cijena
  • štedljivije
  • mogu da zauzmu dosta manje prostora
  • praktičnije za stare osobe i osobe ograničene pokretljivosti

Prednosti kada

  • luksuz
  • upotrebljive i za neke druge potrebe

Na kraju krajeva glavnu prevagu donijeće raspoloživi prostor. Ako je kupatilo malo izaberite tuš, ako je veliko i imate mjesta i za jedno i za drugo, izaberite obje varijante. Ako imate dva kupatila razmislite da u jednom imate jednu ili obje stvari, a u drugom samo tuš.

Vasa reklama ovdje