Garaža

Garaža je ključni dio mnogih domova. Obezbjeđuje prostor za parkiranje automobila i skladištenje alata, bicikala, sportske opreme, te još mnogo toga.

Ukoliko gradimo novu kuću, preuređujemo trenutnu ili pak želimo da kupimo novu, suočavamo se sa velikim brojem odluka… Jedno od pitanja sa kojim se suočavamo jeste i to da li želimo da imamo garažu, te da li ćemo izgraditi garažu u sklopu kuće ili samostojeću garažu.

Koji tip garaže je bolji je pitanje na koje nije lako dati odgovor, ali jedno je sigurno, moramo uskladiti vrstu i veličinu garaže sa svojim potrebama i potrebama našeg domaćinstva.

U nastavku teksta ću predstaviti prednosti i mane oba tipa garaže i nadam se pomoći vam u odluci koju izabrati.

Garaža u sklopu kuće – prednosti

Garaže u sklopu kuće postale su popularne tek ’50-ih godina prošlog veka. Kao što sam naziv kaže, one su dio kuće i njihova vrata vode u njenu unutrašnjost. Njihova veličina može varirati, ali obično imaju dovoljno prostora za do dva automobila.

Jedan od glavnih faktora za izbor ovog tipa garaže su troškovi gradnje. Dosta je jeftinija i jednostavnija opcija od samostojeće garaže jer pri izgradnji garaže u sklopu kuće već postoje jedan ili dva zida od stambenog objekta koji čine polovinu garaže, a i ne počinje se izgradnja od nule.

Za garažu u sklopu kuće mnogo je lakše uvesti grijanje, struju ili vodu, jer su instalacije već postavljene po kući i vrlo ih je lako proširiti u garažu. Znači ovo je daleko jeftinija opcija nego da se kompletne instalacije dodatno rade za samostojeću garažu.

Prednost garaže u sklopu kuće posebno dolazi do izražaja u jako lošim vremenskim uslovima, jer je mnogo lakše uvesti djecu i kućne ljubimce, kao i ubaciti namirnice direktno u kuću, izbjegavajući da izlazimo napolje tokom kiše, snijega ili nevremena. Pored toga, može biti korisno i u mjestima koja su tokom ljeta izložena ekstremnim vrućinama. Parkirajući u garažu u sklopu kuće možemo preći iz klimatizovanog automobila u klimatizovanu kuću, a da prije toga ne moramo izlaziti napolje na vrućinu.

Kada je kuća manja, u garaži se može držati zamrzivač kome se lako pristupa iz kuhinje jer kuću i garažu dijele jedna vrata. Možemo je koristiti i kao radni prostor ili kao prostor u kome će se djeca igrati.

Ukoliko imamo djecu ili kućne ljubimce, odgovaraće nam garaža u sklopu kuće, jer zauzima manje dvorišnog prostora, a samim tim ostavlja više prostora za igru, izgradnju bazena ili za sadnju bašte.

Ovaj tip garaže može učiniti da kuća izgleda veće i povećati cjelokupnu vrijednost stambenog objekta, što može biti korisno prilikom prodaje nepokretnosti.

Samostojeća garaža – prednosti

Samostojeće garaže su nezavisne, samostalne jedinice, potpuno odvojene od stambenog objekta. Tradicionalni su tip i bolje se uklapaju u kuće starijeg stila.

Kako je garaža samostojeća, može se izgraditi u bilo kojem dijelu posjeda, nezavisno od položaja kuće.

Pored toga što u njih parkiramo automobile, garaže su mjesto gde skladištimo kućnu hemiju kao što su sredstva za čišćenje, za uništavanje korova i insekata itd. Obzirom da su ove garaže potpuno odvojene od kuća, ne postoji opasnost od trovanja gasovima nastalim kao posljedica lošeg skladištenja hemikalija, što znači da su sigurnije od garaža u sklopu kuće,

Garažu ne moramo koristiti isključivo za parkiranje automobila, već može da se koristi i kao radionica za manje građevinske projekte. Ovo je pogodno jer buka koja se proizvodi neće ometati ostale ukućane, s obzirom da je garaža odvojena od kuće. Naravno, ovo radi i u suprotnom smjeru. U samostojećoj garaži efikasno smo odsiječeni od buke i ometanja iz kuće i u miru se možemo baviti nekim svojim hobijem.

Samostojeća garaža pruža veći osjećaj sigurnosti od potencijalnih provalnika, jer za razliku od garaže u sklopu kuće gdje kuću i garažu dele jedna vrata, kod ovog tipa garaže ne može se direktno pristupiti kući, te se ove garaže mogu ostavljati i otključanim.

Danas – sutra, ako bismo se odlučili za proširenje ili čak i izgradnju nove garaže, samostojeća garaža bi nam omogućila mnogo više slobode za izgradnju, odnosno pružila prostor za proširenje.

Garaža u sklopu kuće – mane

Ako živimo u komšiluku gdje su kuće međusobno povezane i parcele su dugačke i uske, ne postoji mogućnost izgradnje garaže u sklopu kuće. Ukoliko, ipak, postoji mogućnost za izgradnju garaže u sklopu kuće, dobijanje dozvole za građenje i samo sprovođenje radova za takve garaže je skupo i predstavlja rizik ako su u pitanju stariji objekti, jer može narušiti konstrukciju kuće.

Teško je imati radionicu u ovakvim garažama, jer bi buka koja se stvara ometala ukućane i bilo bi teško izolovati je.

Iako je prednost to što su ove garaže povezane sa kućom, te se mogu skladištiti razne kućne potrepštine, kao i hemikalije za čišćenje kuće, s druge strane to predstavlja manu. Ukoliko se hemikalijama pravilno ne rukuje, može doći do isparavanja gasova, koja vrlo lako dospijevaju u ostatak kuće i mogu predstavljati veliki zdravstveni rizik.

Najveći nedostatak ovog tipa garaže jeste njena ograničena sigurnost. Lako je provaliti u garažu, a ukoliko se to desi, jedina stvar koja provalnika dijeli od ulaza u kuću jesu vrata između garaže i kuće.

Samostojeća garaža – mane

Samostojeća garaža je odličan izbor ukoliko živimo u području sa umjerenom klimom. Međutim, ukoliko su česti loši vremenski uslovi, bilo da je to kiša, snijeg ili velika vrućina, samostojeća garaža nije pravi izbor. Odvojenost od kuće znači da smo izloženi gore navedenim uslovima.

Za roditelje sa malom djecom ili osobe koje često prenose veliki teret u kuću, prebacivanje i nošenje svih stvari iz garaže može predstavljati izazov, jer su garaža i kuća udaljeni.

Troškovi izgradnje samostojeće garaže su daleko veći od troškova izgradnje garaže u sklopu kuće. Razlog tome je što se za izgradnju samostojeće garaže kreće od nule, za razliku od drugog tipa gde već postoje jedan ili dva zida. Priključivanje samostojeće garaže na instalacije, odnosno uvođenje struje, vode, grijanja, kanalizacije, predstavlja veliki projekat za izvođenje, zahtijeva više vremena i dodatne troškove. Povećavaju se i mjesečni rashodi.

Nemaju sve kuće dovoljno prostora u dvorištu. Pa tako, ako imamo mali posjed, izgradnja samostojeće garaže može zauzeti veliki dio već malog dvorišta. Za one koji nisu ljubitelji održavanja dvorišta, ovo bi bila dobra opcija, ali je veliki nedostatak ako želimo veliko dvorište za djecu i kućne ljubimce.

Garaža u sklopu kuće ili samostojeća garaža

Oba tipa garaža imaju svoje prednosti i nedostatke, nijedna opcija nije bolja ili lošija od druge.

Umjesto da pokušamo da shvatimo koji tip garaže je bolji, moramo odlučiti koji su nam prioriteti i šta nam je najvažnije pri izboru garaže. Da li je to sigurnost, privatnost, zaštita od gasova ili nešto drugo? Za šta će nam služiti garaža, da li za parkiranje automobila ili i kao prostor za skladištenje? Postavljajući sebi ova pitanja i gledajući karakteristike koje nude oba tipa garaža, najbolje možemo odlučiti koja će opcija najbolje odgovarati našim potrebama.

Fotografija: rules.sk

Vasa reklama ovdje