Materijali za izgradnju kuće

Nakon što je arhitekta Aleksandar Cvijanović završio projekat, a NVB Family DOO uradio reviziju projekta, krenuli smo sa potražnjom majstora i materijala. Prvi korak je bio da se raspitamo za dobre lokalne majstore, naime neki prioritet je bio da tražimo sve što možemo lokalno dok god kvalitet finalnog proizvoda ne pati. Pod lokalno podrazumjevamo cijelu našu regiju, ne samo gradić Brod.

Tako smo za početak odlučili da tražimo ponude i kontaktiramo sledeće kompanije / osobe do kojih smo došli većinom na preporuku od osoba koje su već gradile nešto:

 • majstor Vlado Rakić i njegov tim iz Broda (pristao, pa nas naknadno odbio jer nema dovoljno kapaciteta za izvođenje projekta)
 • kompaniju Braća Mićić D.O.O. iz Modriče (prezauzetost sa aktivnim projektima???)
 • kompaniju Rakić – Grozdanić D.O.O iz Vukosavlja (nisu nam nikad poslali ponudu)
 • kompaniju NVB Family D.O.O iz Dervente (nisu nam nikad poslali ponudu)
 • kompaniju Timgrad D.O.O iz Prnjavora (odbili nas jer smo im predaleko)
 • kompaniju Eko Gradnja iz Dervente (ponuda mi je bila preskupa)
 • majstor Pejčić i njegov tim iz Broda (nisam nikad stupio u kontakt sa njim)
 • majstor Bašić (Visak S.P.) i njegov tim iz Dervente

Ono što je svima zajedničko je da na prvu većina djeluju profesionalno i da su svi izuzetno zaposleni i vremenski zauzeti. Što bi ljudi rekli krize kao da nema, na svakom ćošku neko gradi nešto.

Ponude su varirale od 110000 do 130000 KM međutim zbog aktuelne situacije u svijetu niko nije bio spreman da garantuje cijene duže od 15 dana.

U uži izbor tokom Januara 2023. su ušli Braća Mićić DOO, Eko Gradnja DOO i majstor Bašić. Svi su bili izuzetno profesionalni i posvetili nam svoje vrijeme…

Ipak majstor Bašić je dao nešto povoljniju ponudu, plus od više prijatelja kojima vjerujemo smo dobili preporuke za njega, pa smo odlučili da krenemo u saradnju sa njim.

Vrijeme će pokazati da li je to ispala dobra odluka.

Što se tiče građevinskih materijala i nekih modernih rješenja, ideja je bila da ovaj sajt privuče neke sponzore koji će dati određeni popust, za uzvratnu reklamu na ovom projektu i sajtu…

Da bi ovaj korak bio uspješan u kolikom tolikom procentu, s obzirom da nemamo iskustva u građevinskom sektoru, zaključili smo da ćemo morati raditi klasičan “outreach” tj direktno kontaktirati proizvođače ili u najmanju ruku njihove zastupnike za naše tržište i uvjeriti ih u vrijednost ovog našeg onlajn projekta.

U Martu 2023. zbog poskupljenja svega odlučili smo da uplatimo sav materijal potreban za grubu gradnju kuće u Polet Komerc DOO, Derventa.

Iako nam je odličnu ponudu dao i Bardak S.P. Brod, Polet nam je dao dobar popust na željezo, plus ponudili su nam nezanemarivu količinu Zorka klima bloka koji im stoji na gradilištu već četiri godine po cijeni koju nismo mogli da odbijemo.

Kako je to jedan od blokova koji je bio u užem izboru za gradnju kuće, tako je to samo doprinijelo samom izboru dobavljača materijala…

Par riječi o cigli

Naime u toku grube gradnje, jedan od najvažnijih materijala, pored betona i željeza su blokovi.

Moj primarni cilj je prvobitno bio Wienerberger Porotherm 25s, blok u debljini od 25 cm, međutim u trenutku potražnje taj blok nije uopšte bio dobavljiv na tržištu Bosne i Hercegovine. Sve i jedan distributer Wienerbergera nas je ladno odbio i preporučio neki drugi blok. Samo jedna firma iz Širokog Brijega nam je ponudila ovaj blok ali po nevjerovatnoj cijeni od 4.8 KM po komadu.

Sledeći izbor su mi bili Nexe Termo Blok, Leier Leiertherm 25 UZ, te Zorka Opeka Klimabloc u debljini od 25 cm. Po karakteristikama smatram da su ti blokovi približno istih karakteristika. Ovdje sam sastavio neku uporednu listu dimenzija i veličina tih blokova, a u skorije vrijeme ću sastaviti uporednu listu njihovih karakteristika.

Razmišljao sam i o domaćim proizvođačima IGM Visoko i iCrni, ipak na osnovu cijene i preporuke majstora odlučili smo da zidamo Nexe TB-25 Optim blokom i sa manjom količinom Zorka Opeka Klimabloc 25 blokom.

Nexe Termoblok od 25 cm smo platili 3.5 KM po komadu, Zorka Opeka Klimablok 2.2 KM po komadu (ali je u pitanju stara zaliha od oko 300-350 komada).

Nismo uzeli pregradni blok u prvih mah pa je kasnije poskupio, tako da za pregradni blok naginjem da uzmem pregradni blok 12.5 cm Drina, umjesto Nexe-a.

Zašto nismo uzeli giter blok ili Ytong blokove?

Glavni razlozi zašto nismo uzeli giter blok su:

 • Razlika u cijeni između njega i Nexe termobloka za cijelu kuću iznosi oko 900 KM ili čak i duplo manje zavisno od proizvođača
 • Nexe Termoblok 25s se brže zida jer ih ide manje po m2 zida
 • Sam Nexe TB-2 Optim blok mi djeluje ravniji, kvalitetniji od svih giter blokova na stovarištu. To kažu i specikacije.
 • Vjerujem da je majstorima lakše zidati sa Nexe Termoblokom nego giter blokom.
 • Gledajući dva tri gradilišta (nažalost nemamo ih mnogo u okruženju) sa giter blokom ima dosta više otpada.

Što se tiče Ytong blokova sledeće mjerljive stvari su me okrenule od siporeksa:

 • Ytong je skuplji od Nexe Termobloka
 • Tlačna čvrstoća i nosivost zida je daleko lošija nego kod Nexe-a
 • Na papiru bolja toplotna izolacija postaje zanemariva nakon postavljanja 15 cm toplotne izolacije
 • Reklamira se kao premium sistem gradnje, a ne djeluje mi kao takav (subjektivan osjećaj)

Da se ogradim ovaj tekst nije plaćen ni sponzorisan, te sam svjestan da Ytong ima svojih prednosti kao i što glineni blokovi imaju svojih mana. Ipak moje mišljenje je da su dobri glineni blokovi bolje rješenje za gradnju od Ytonga po trenutnim cijenama blokova.

Vasa reklama ovdje