Garažna vrata

Sekciona ili rolo garažna vrata – prednosti i mane

Kako se kraju privode radovi na objektu, dolazi i do pitanja kakva vrata staviti na garažu. Ljudi koji žive u kolektivnim stambenim objektima nemaju ovakvih dilema, dakle samo oni koji su izabrali život u porodičnoj kući sa garažom.

Odavno je garaža prestala biti simbol luksuza i prestiža, te postala potreba da bi se zaštitilo vozilo kako od krađe, tako i od nepovoljnih vanjskih uticaja. Garaža može  da bude u sklopu objekta, odnosno odmah uz objekat jer su u većini slučajeva unutrašnjim vratima povezane sa ostatkom kuće ali i samostojeća.

Vrata koja će biti na garaži je potrebno uskladiti sa ostatkom objekta, sa ulaznim vratima na objektu, a da opet istovremeno imaju odgovarajuće karakteristike i kvalitete koje će zadovoljiti sve potrebe korisnika.

Rolo garažna vrata

Dokaz da garažna vrata zapravo mogu izgledati veoma elegantno i uklopiti se u ostatak objekta su rolo garažna vrata. Ova vrsta garažnih vrata je unazad 10-15 godina aktivna na tržištu.

Odlikuje ih veoma moderan dizajn, visok stepen kako zvučne tako i toplotne izolacije što je veoma važna karakteristika pri odabiru bilo koje vrste vrata. Također, veoma su laka i jednostavna za održavanje i čišćenje.

Rolo garažna vrata su karakteristična za objekte odnosno garaže manjih dimenzija gdje su samim tim i manje dimenzije otvora jer rolo vrata zahtijevaju manje prostora za ugradnju.

Postoje dvije vrste rukovanja i upravljanja ovim vratima, a to su ručno i daljinskim upravljačem.

Jedna od glavnih prednosti rolo garažnih vrata je što se otvaraju okomito i gotovo da ne zauzimaju prostor u garaži odnosno konstrukcija im je takva da ostavlja maksimalno prostora u garaži i ispred nje za korisnike objekta.

Kod ugradnje ovih vrata, oblik otvora nije bitan. Dakle, može da bude i pravougli, i zakošen, i sa lukom i dr.

Rolo garažna vrata također ostavljaju strop slobodan, pa je moguće iskoristiti ga za npr. dodatno osvjetljenje ili neke druge potrebe korisnika.

Kod ovakvih vrata, ovjes se kompaktno mota u području navoja čineći strop slobodnim.

Neke od prednosti rolo garažnih vrata su: zatvaraju se veoma nisko i čvrsto, tako da je stvaranje toplotnih mostova svedeno na minimum. Ručno otvaranje i zatvaranje je dodatno olakšano pomoću opruga u slučaju da vrata nisu povezana sa daljinskim upravljačem.

Danas postoji mnogo opcija i mogućnosti kada su u pitanju ovakve vrste vrata, pa tako na primjer i otvaranje vrata na senzor, odnosno, kada se automobilom dovoljno približite garaži vrata se automatski otvaraju ali i daljinski da korisnik ne bi morao da izlazi iz auta, otvara vrata i vraća se u auto ponovo.

Ovakva vrsta vrata je napravljena sa motorima koji imaju mogućnost laganog otvaranja i zatvaranja, te zahvaljujući sistemu izjednačavanja težine, u slučaju neke neočekivane prepreke vrata će se automatski zaustaviti.

Ono što je još veoma značajno je da sa svojim daljinskim upravljačem od vrata uvijek možete da provjerite da li su vaša vrata otvorena ili zatvorena iako se ne nalazite direktno ispred njih.

Rolo garažna vrata su napravljena tako da ih odlikuje izuzetna čvrstoća, kvalitet i nemogućnost korozije i bilo kakve promjene usljed djelovanja vanjskih faktora na njih.

Rolo garažna vrata imaju ograničenje širine otvora na koji se montiraju.

Sekciona garažna vrata

Ovo je vrsta garažnih vrata koja krasi mnoge garaže, industrije i poslovne prostore širom Bosne i Hercegovine.

Sekciona garažna vrata se otvaraju paralelno sa plafonom, za razliku od rolo vrata koja idu okomito i na taj način ostavljaju prostor investitoru da ga iskoristi po vlastitom nahođenju.

Sekciona vrata se još i koriste kao vrata na industrijskim pogonima, odnosno za zatvaranje nekih većih otvora što nije slučaj sa rolo vratima. Sastoje se od panela koji su ispunjeni poliuretanom tako da obezbjeđuju adekvatan stepen toplotne izolacije.

Sekciona garažna vrata ostavljaju mogućnost ugradbe pješačkih vrata koja omogućavaju malo jednostavniji i brži pristup stvarima koje se nalaze u garaži, bez da se otvaraju velika garažna vrata.  Ipak ovu opciju ne treba koristi ako nije potrebna, jer narušava čvrstoću i trajnost vrata.

Kao i kod rolo vrata, postoji mogućnost rukovanja vratima na dva načina: daljinskim i ručno. Kao i obična ulazna vrata, kod garažnih vrata je također važno da imaju visok stepen protivprovalnosti što je slučaj kod sekcionih vrata.

Važna karakteristika kod ovih vrata je to što imaju zglobove koji onemogućavaju vratima da prsti korisnika budu uhvaćeni ili zarobljeni između panela, što je posebno važno ako porodica koja je bira vrata ima malu djecu.

Sekciona garažna vrata posjeduju sistem protiv nagnječenja zahvaljujući kojem vrata, u slučaju dolaska u kontakt sa bilo kakvim predmetom ili osobom, automatski mijenjaju smijer kretanja i na taj način sprječavaju moguća oštećenja predmeta ili povrede ljudi.

Sekciona ili rolo garažna vrata

Visina i širina otvora koji treba da se zatvori garažnim vratima će uticati na to koja vrata su povoljniji izbor za vašu garažu.

Sekciona vrata imaju veću maksimalnu moguću širinu od rolo vrata.

Rolo vrata rade na principu roletne odnosno namotavaju se u kutiju koja se u zavisnosti od ugradnje, može nalaziti ispred ili u garaži. Za rolo vrata je potrebna veća visina da bi se smjestila kutija u koju se namotava roletna, dok kod sekcionih vrata ta visina može biti i manja.

Kod sekcionih vrata zauzet je plafon, pa shodno tome treba planirati prozore da bi se mogli otvoriti ili plafonsko osvjetljenje.

Ostale razlike, odnosno prednosti i mane i jednih i drugih vrata, nisu toliko izražene u odnosu na isto kod druge vrste vrata, pa mogućnost izbora često zavisi od toga koja je visina i da li će vrata zauzeti previše prostora prilikom otvaranja.

Cijena i jednih i drugih vrata je u nijansama, dakle, razlike nisu neke preočite, no ipak cijena najviše zavisi od motora.

Također, na cijenu će uticati i vrsta panela odnosno da li je panel na vratima termoizolovani ili nije.

Ipak na garažna vrata se može gledati i kao na  investiciju koja se vremenom isplati i upravo zato ne treba štedjeti pri odabiru ni motora ni ostalih stavki koje će zaštiti vaše vozilo.

Vasa reklama ovdje