Primjer poda

Kada je u pitanju odabir finalnog sloja poda, uvijek dođe do dileme kada je barem izbor u jednoj prostoriji u pitanju. Svakako da svaka podna obloga ima svoju namjenu i prostoriju u koju se obično postavlja, no razne varijacije, cijene i želje investitora utiču na to da li će u hodniku npr. biti parket ili keramičke pločice kao i razne druge opcije.

Kada su u pitanju podne obloge, postoje određena pravila i tehničke norme koje se moraju ispoštovati kako bi objekat funkcionisao besprijekorno, a istovremeno i zadovoljio estetske zahtjeve investitora.

Parket

Parket je podna obloga koja se izrađuje od punog drveta. S obzirom da je napravljen od pravog drveta, parket odiše prirodnošću, i to je jedan od razloga zašto je parket najtraženija podna obloga dugi niz godina. Također, sa parketom (generalno sa drvetom) se lako postiže luksuzan izgled doma. Tehnologija izrade parketa je toliko napredovala da je danas parket moguće postaviti u skoro svim prostorijama u objektu, od kupatila do spavaćih soba.

Danas na tržištu postoji mnogo vrsta parketa koje se razlikuju po drvetu od kojeg je parket napravljen, nijansi, i na kraju i prema načinu slaganja parketa da je dilema pri odabiru zaista velika.

Kada su u pitanju klase parketa, razlikuju se sljedeće:

  • ekstra (E)
  • standardna (S)
  • rustik (R)
  • van standarda (VS).

Dakle, u zavisnosti od vrste parketa koji izaberete platit ćete skuplju odnosno jeftiniju cijenu ali i dobiti proizvod sa boljim osobinama.

Jedna od mnogobrojnih prednosti parketa je svakako način održavanja. Održavanje parketa zahtijeva minimalne napore, dovoljno je usisavanje ili brisanje podne obloge. Parket za razliku od drugih materijala nakon dugog niza godina je moguće restaurirati brušenjem i ponovnim lakiranjem.

Kada je u objektu planirano podno grijanje, potrebno je paziti da se ugradi dvoslojni ili troslojni parket i da je proizvođač garantovao mogućnost korištenja parketa sa podnim grijanjem.

Najcijenjeniji su parketi od hrasta, ali prave se od raznih vrsta drveta poput bukve, jasena, bagrema, bambusa, graba ili oraha.

Laminat

Kada su u pitanju alternative parketa, laminat se pokazao kao budžetna opcija. Kao i parket, laminat se u procentu od preko 85% sastoji od drveta ali glavna razlika je što je na površini laminata štampani papir što znatno smanjuje njegov kvalitet a samim tim i cijenu u odnosu na parket.

No, s obzirom kako i kojom brzinom napreduje drvna industrija, tako i danas postoje malo “ekskluzivnije” vrste laminata koji je gotovo pa nemoguće razlikovati od parketa.

Razne varijacije laminata su napravljene, od onih gdje izgleda kao potpuno drveni proizvod do onog za koji mislite da je dekorativni kamen. Pored estetskih karakteristika, laminat je također veoma udoban pod jer je njegov većinski materijal upravo drvo. U odnosu na parket i na keramičke pločice, postavljanje laminata je umnogo jednostavnije nego postavljanje keramike ili parketa. Također, laminat karakteriše i veća izdržljivost, međutim jednom oštećen se može samo zamijeniti ne i restarurirati.

Poput parketa, laminat je veoma lak za održavanje i ne zahtjeva nikakav dodatni trud, tako da mu je to svakako jedna od velikih prednosti. Laminat se uglavnom postavlja u spavaćim i dnevnim sobama, hodnicima, nerijetko u trpezarijama i poslovnim prostorima, baš kao i parket. Svakako da, ako finansije prave ograničenje u smislu izbora poda, laminat je opcija koju treba razmotriti.

Keramičke pločice

Za razliku od laminata i parketa, keramičke pločice se koriste i kao zidna, a ne samo kao podna obloga. Primjena keramičkih pločica je veoma široka, kako zidnih tako i podnih, pa ih često možemo vidjeti kao pod u bolnicama, haustorima, tržnim centrima, restoranima, vjerskim objektima, balkonima, okućnicama i dr.

Kada su u pitanju stambeni objekti, bili oni individualni ili kolektivni, najčešća praksa je da se keramika postavlja u kupatilima, predulazu, ostavi, kuhinji. Kada objekat ima razvedeno podno grijanje, keramika može da se nalazi u svim prostorijama i tada drastično povećava koeficijent iskoištenja podnog grijanja. Zidna keramika se također postavlja u kupatilima, haustorima (više u staroj gradnji nego u novoj), te kuhinjama.

Osnovni materijal od kojeg se prave keramičke pločice je glina. Poznata je neka osnovna klasifikacija keramičkih pločica po kvaliteti – I, II i III klasa. Pločice prve klase su pločice bez ikakvih nedostataka ili greški, dok kod pločica u II ili III klasi nerijetko dolazi do nedostataka u smislu razlike u bojama ili dimenziji. Razlika je također i napravljena prema stepenu protukliznosti, pa se tako razlikuje: R9, R10, R11, R12, R13. Što je veći broj uz R to je veći stepen protukliznosti. Ono što je važno za podnu keramiku, posebno za onu koja se radi vani ili u tržnom centru ili bolnici, je protukliznost.

Danas postoje razne varijacije keramike, pa tako i keramika koja imitira drvo ili kamen, što je zanimljiv izbor za privatne objekte sa podnim grijanjem jer drvo vizuelno stvara osjećaj toplote i udobnosti.  Ipak sa ovakvom keramikom rizikujete da prostor izgleda lažno i kičasto. Primjenu keramike koja imitira drvo danas često možemo vidjeti u raznim ugostiteljskim objektima.

U novogradnji, keramikom se oblažu terase ili balkoni objekata, i ta keramika obično ima dezen kamena.

Šta odabrati?

Kada je pitanje između ove tri podne obloge – šta odabrati? Najbolji odgovor je da to zavisi od namjene prostorije u koju je planirana određena podna obloga i vašeg budžeta.

Ako se poredi parket i laminat odgovor je svakako parket, prvo zbog svog sastava a samim tim i svojih osobina, a onda i zbog konačnog izgleda koji daje i koji samo prirodno drvo može napraviti. Laminat je vrlo vjerodostojna alternativa parketu koja može izgledati skoro pa jednako dobro kao i sam parket. No, ako već ne postoji nikakva prepreka u smislu npr. finansija, onda je svakako bolje izabrati parket nego laminat. To je zapravo investicija jer parket odnosno podna obloga se ne mijenja na godišnjem nivou, tako da je bitno uložiti novac pametno.

Keramika kao zidna obloga može izgledati veoma elegenatno i bogato istovremeno, samo je važno da se odlučite za pravi dezen. Ne moraju to uvijek biti klasične pločice na kakve ste navikli. Kada su u pitanju vanjske obloge, kod keramike je najvažnija protukliznost jer kada temperature padnu ispod nule i dođe do poledice, mnogo je važnija protukliznost od estetike.

Prednost parketa i laminata u odnosu na keramičke pločice je čišćenje i način održavanja, jer je kod keramike taj proces malo komplikovaniji ali ne pretjerano. U odnosu na parket i laminat, keramičke pločice su izdržljivije i teže ih je oštetiti. U skladu sa finansijama,  iz svake podne odnosno zidne obloge moguće je izvući njen maksimum uz zahtjeve investitora i savjetovanje stručnjaka, da li u trgovinama gdje se određeni materijal prodaje ili individualno.

Vasa reklama ovdje