Montažne kuće su sve one kuće čija se struktura doprema na gradilište i na licu mjesta montira. Ovo znači da se zidovi, krov i svi ostali elementi osim temelja, proizvode u fabrici zatim dopremaju na gradilište i tamo montiraju.

Nažalost Crna Gora je malo tržište pa samim tim nema mnogo firmi koje proizvode i prodaju montažne kuće u Crnoj Gori. Ovo mi je zaista pomalo čudno jer Crna Gora je bogata šumom i ima razvijenu drvnu industriju.

Ipak ako želite montažnu kuću u CG ništa vas ne spriječava da naručite jednu ovakvu kuću iz Srbije, Bosne i Hercegovine ili Hrvatske.

Ovdje sam sakupio spisak svih crnogorskih firmi ali i stranih kompanija koje u Crnoj Gori prave montažne kuće i imaju ponudu montažnih kuća za crnogorsko tržište.

Nažalost, našao sam samo par firmi iz CG, nijedna nema konkretnu prezentaciju na Internetu što ne ulijeva povjerenje. Samim tim za Crnu Goru sam napravio izuzetak u pravilu da firma mora imati sajt, jer u suprotnom ovaj članak ne bi ni postojao.

Ako znate nekog proizvođača montažnih kuća, a kojeg ja nisam uspio da iskopam slobodno mi je proslijedite putem kontakt forme.

Spisak proizvođača kuća u Crnoj Gori

I to bi bilo to :(.

Lista je složena abecedno. Klikom na naziv proizvođača, završićete na njegovom Internet sajtu, gdje najčešće postoji katalog projekata koje nude. Isto tako tamo ćete pronaći i dodatnu kontakt adresu i telefon.

Napominjem da nemam nikakvu vezu sa navedenim kompanijama, niti je ova lista na neki način sponzorisana. 

Sa svakom od ovih firmi sarađujete na vlastitu odgovornost… Prije saradnje probajte pronaći njihove recenzije i iskustva drugih sa njima.

Ako ste u procesu izgradnje montažne kuće moja preporuka da je da tražite ponudu od svih ovih proizvođača. Ovo važi čak i ako niste iz Srbije nego recimo Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije, Njemačke, Austrije ili neke druge evropske zemlje, jer sve ove kompanije izvoze svoje kuće van svoje države.

Pogledajte i listu proizvođača montažnih kuća u Srbiji, montažnih kuća u Bosni i Hercegovini, te montažnih kuća u Hrvatskoj.

Još par riječi o montažnim kućama

Montažne kuće mogu biti klasične i drvene montažne kuće. Glavna razlika je da se klasične prave od panela i struktura kombiniranih od drveta, izolacije i gips kartonskih ploča.

Vizuelno klasične montažne kuće je jako teško razlikovati od zidanih kuća. Drvene montažne kuće se prave od oblica i polu-oblica i glavni predstavnik ovih kuća su brvnare. Kod njih je očigledno da su napravljene od drveta.

Elementi montažnih kuća se ne vežu cementom i betonom nego, vijcima, sidrima i šarafima.

Kao i zidane kuće, i montažne kuće u Bosni i Hercegovini zahtijevaju sve potrebne dozvole poput raznih saglasnosti, lokacijske i građevinske dozvole.

Neke prednosti montažnih kuća

Glavna prednost montažnih kuća ogleda su u cijeni i brzini izgradnje, gdje već za par mjeseci montažna kuća biva spremna za useljenje. Dodatno se može reći da su montažne kuće i energetski efikasne, i to zbog same strukture i konstrukcije kako zidova tako i krova i ostalih elemenata.

Cijena montažnih kuća jeste niža, ali ipak više nije tolika prednost kolika je nekad bila zbog rasta cijena drvne građe i materijala tokom 2021. i 2022. godine.

Što se tiče dugotrajnosti, kvalitetno napravljene montažne kuće nadživjeće svog vlasnika, ali ipak zahtijevaju više održavanja od klasičnih zidanih kuća i nisu trajne kao one.

Montažne kuće se obično nude po sistemu ključ u ruke. Ovo u praksi znači da nemate kontakta sa mnogo majstora. Imate jednog izvođača i za sve nejasnoće se obraćate njemu.

Vasa reklama ovdje