Montažne kuće Hrvatska

Montažne kuće su objekti namjenjeni za stanovanje ljudi, a koji su unaprijed proizvedeni u fabrici. Elementi ovih kuća su prefabrikovani i transportuju se u mjesto izgradnje i tamo sastavljaju…

Hrvatska ima dugu tradiciju proizvodnje montažnih i drvenih kuća. Područje Hrvatske je jako bogato drvetom ali i blizu Zapadne Evrope, što je uslovilo znatan razvoj industrije montažnih kuća.

Ulaskom Hrvatske u EU, ovo tržište se posebno razvilo, jer se pokazalo da hrvatske firme veoma dobro konkurišu cijenom i kvalitetom zapadnoj konkurenciji.

Na ovoj podstranici sam sastavio listu (spisak) svih firmi koji proizvode ili prave montažne kuće u Hrvatskoj.

Ako mislite da sam propustio neku firmu i želite je dodanu na ovu list, možete me kontaktirati putem kontakt stranice.

Glavni uslov da izlistam proizvođača montažnih kuća iz Hrvatske na ovoj stranici je da je proizvođač registrovana firma i da ima veb sajt…

Lista proizvođača montažnih kuća u Hrvatskoj

Ova lista je složena abecedno. Klikom na link firme, završićete na sajtu proizvođača koji obično sadrži katalog njihovih tipskih projekata, ali i kontakt adresu i telefon.

Ako ste u procesu izgradnje montažne kuće moja preporuka da je da tražite ponudu od svih ovih proizvođača. Ovo važi čak i ako niste iz Hrvatske nego recimo Bosne i Hercegovine, Srbije, Slovenije, Njemačke, Austrije ili neke druge evropske zemlje, jer sve ove kompanije izvoze svoje kuće van svoje države.

Pogledajte i listu proizvođača montažnih kuća u Bosni i Hercegovini, montažnih kuća u Srbiji, te montažnih kuća u Crnoj Gori.

Ja i mi koji održavamo ovaj sajt nemamo nikakve veze sa ovim firmama i moguću saradnju sa njima preuzimate na vlastitu odgovornost.

Još par riječi o montažnim kućama

Montažne kuće mogu biti klasične i drvene montažne kuće. Glavna razlika je da se klasične prave od panela i struktura kombiniranih od drveta, izolacije i gips kartonskih ploča.

Vizuelno klasične montažne kuće je jako teško razlikovati od zidanih kuća. Drvene montažne kuće se prave od oblica i polu-oblica i glavni predstavnik ovih kuća su brvnare. Kod njih je očigledno da su napravljene od drveta.

Elementi montažnih kuća se ne vežu cementom i betonom nego, vijcima, sidrima i šarafima.

Kao i zidane kuće, i montažne kuće u Bosni i Hercegovini zahtijevaju sve potrebne dozvole poput raznih saglasnosti, lokacijske i građevinske dozvole.

Neke prednosti montažnih kuća

Glavna prednost montažnih kuća ogleda su u cijeni i brzini izgradnje, gdje već za par mjeseci montažna kuća biva spremna za useljenje. Dodatno se može reći da su montažne kuće i energetski efikasne, i to zbog same strukture i konstrukcije kako zidova tako i krova i ostalih elemenata.

Cijena montažnih kuća jeste niža, ali ipak više nije tolika prednost kolika je nekad bila zbog rasta cijena drvne građe i materijala tokom 2021. i 2022. godine.

Što se tiče dugotrajnosti, kvalitetno napravljene montažne kuće nadživjeće svog vlasnika, ali ipak zahtijevaju više održavanja od klasičnih zidanih kuća.

Montažne kuće se obično nude po sistemu ključ u ruke. Ovo u praksi znači da nemate kontakta sa mnogo majstora. Imate jednog izvođača i za sve nejasnoće se obraćate njemu.

Vasa reklama ovdje