Lim ili crijep razlike

Prije nego smo se odlučili za ravni krov na našoj kući neke od nedoumica su bile koji crijep odabrati, da li glineni ili betonski, glineni ili limeni ili možda ići na bitumensku šindru.

U novije vrijeme moguće je primjetiti kako mnoge kuće bivaju pokrivene limom ili metalnom imitacijom crijepa. Razlike između lima i klasičnog crijepa nisu samo estetske, nego postoje i bitne tehničke razlike.

Šta je bolje, te koje su razlike, prednosti i mane možete pronaći u ovom članku.

Glineni crijep

Glineni crijep je jedan od najstarijih pokrova. Sve njegove mane su poznate jer praktično 90% kuća su pokrivene sa njim. Ovo je provjeren materijal.

Prednosti crijepa

Glineni crijep je trajan, uklapa se u skoro svako okruženje, a kako klasičan, tako može biti i jako luksuzan i egzotičan.

Glavna odlika glinenog crijepa je trajnost. I najlošiji glineni crijep će trajati 40-50 godina, dok oni kvalitetniji će bez problema dogurati i do 100 godina.

Osim što je trajan donosi i dio izolacijskih prednosti (uzeti sa rezervom), prostori pod crijepom u odnosu na lim se sporije zagrijavaju, buka na kiši ili gradu je smanjena.

Pravilno montiran crijep je otporniji na vjetar i oluju od lima.

Jednom postavljen kvalitetan crijep izgleda luksuznije od bilo kakvog lima. Objekat može samim tim dobiti na vrijednosti.

Crijep je tiši na vjetru, kiši ili oluji.

Mane crijepa

Glavna mana glinenog crijepa je da je on skuplje rješenje. Zahtjeva skuplju konstrukciju, sam crijep po m2 je skuplji, takođe je i sama montaža i pokrivanje skuplje.

Težina je isto mana. Težina zahtjeva komplikovaniju konstrukciju, a pogotovu može biti problematična na starinskim objektima.

Iako su i lim i crijep dobri u spriječavanju prokišnjavanja, crijep zahtjeva posebnu pažnju prilikom montaže da ovih situacija ne bi dolazilo.

Broj boja je ograničen kao i nijanse te živopisnost boja. Ovo nije čak ni loše, jer će vas spriječiti da zastranite u kič.

Lim i limena imitacija crijepa

Lim i limeni crijep se koriste već dugi niz godina. Lim kao materijal pokrivanja je posebno pogodan za upotrebu na industrijskim objektima.

Razlog za ovo je da se limom brzo gradi, lako se održava i sanira, lagan je pa je pogodan za velike površine krova, a i neke karakteristike poput mikroklime nisu toliko bitne za većinu industrijskih objekata.

Prednosti lima

Lim je lagan, za krov pod limom je dovoljna i jednostavnija konstrukcija. Na njemu ne raste mahovina.

Dolazi u gomili boja, te raznim zaštitama od hrđanja, pa tako imamo lakirane limove i pocinčane limove.

Neki limovi poput bakarnog lima i od aluminijuma sami oksidiraju pa prave posebnu patinu koja ih štiti od daljeg propadanja, a i takva patina može dati poseban šmek objektu.

Lim je lakše, jeftinije i brže montirati.

Moguće ga je koristiti i kod malih nagiba krova. Recimo 5 stepeni je skroz ok nagib za limeni krov.

Mane lima na krovu

Zvučna izolacija na vjetru, kiši i gradu je loša. Da bi se ovo nadoknadilo potrebna je dodatna termalno-zvučna izolacija u recimo vidu kamene vune. Međutim kako je svim objektima svejedno potrebna termalna izolacija ovo nužno nije mana koja nema lijeka.

Iako nema mahovine i gljivica sa vanjske strane na limu, moguća je formacija istih sa unutrašnje strane lima, pogotovu na nepravilno montiranim limovima.  Naime kondenzacija je jako česta pojava sa donje strane lima.

Manja trajnost od glinenog crijepa. Iako postoje limovi koji će trajati i 50 godina, konstantan vjetar i rad na temperaturnim promjenama uzrokovaće mikro oštećenja koja će biti potrebno sanirati.

Lim na krovu zahtjeva pažljivo kretanje na istom radi popravki ili nekih drugih radova.

Garancija u većini slučajeva i jeftinijih proizvođača lima ne vrijedi na promjene u boji i nijansama lima.

Mane lima oko garancije

Iako limeni krovovi često nude garancije i po 40-50 godina, treba reći da veliki broj brendova lima su nepoznati i ne postoje više na tržištu nakon 15 godina. Što znači da se lagano može desiti da ne možete ili nemate od koga iskoristiti garanciju.

Vremena se mijenjaju, firme propadaju, a garanciju hipotetsku je mnogo lakše izgurati od Nexe-a za crijep nego li od nepoznatog proizvođača lima. Ovo naravno ne vrijedi ako imate dobrog i pouzdanog majstora preko kojeg sve ugovarate.

Šta odabrati?

Ako ste ograničeni cijenom odaberite limeni krov. Pogodan je i na planinama gdje trebaju veliki nagibi na krovovima i gdje su moguće velike količine snijega. Ako nemate opciju za crijep zbog malog nagiba, onda i nemate drugi izbor.

Ako mijenjate stari salonitni opasni krov, lim je pogodan, jer konstrukcija može ostati ista.

Sve ostale slučajeve na kontinentu ili na područjima gdje su jaki vjetrovi (bura na moru) i salinitet pogodniji je glineni crijep i to je ono što bih izabrao.

Estetski ili vizuelno šta je bolje je subjektivna stvar i na vama je samima izaberite šta vam se više dopada.

Vasa reklama ovdje