Montažne kuće Bosna i Hercegovina

Montažne kuće (gotove kuće, prefabrikovane) kuće su stambeni objekti koje su unaprijed proizvedene u tvornici ili radionici. Sastavljene su od modularnih elemenata koji se prevoze na lokaciju buduće kuće, a zatim sastavljaju na licu mjesta.

Bosna i Hercegovina ima dugu tradiciju proizvodnje montažnih i drvenih kuća. Područje Bosne i Hercegovine je jako bogato drvetom, što je uslovilo razvoj ove grane industrije. Montažne kuće iz Bosne i Hercegovine su poznate i mimo same Bosne, čak šta više većini bosanskih proizvođača samo tržište BiH i nije primarno nego zemlje „Evropske unije“.

Na ovoj podstranici sam sastavio listu (spisak) svih firmi koji proizvode ili rade montažne kuće u Bosni i Hercegovini (Republika Srpska i Federacija BIH).

Ako imate sugestiju ili mislite da neka kompanija nedostaje, možete me kontaktirati putem kontakt forme.

Uslov da izlistam proizvođača montažnih kuća na ovoj stranici je da je proizvođač registrovana firma i da ima veb sajt…

Spisak / lista proizvođača montažnih kuća u Bosni i Hercegovini

Ovaj spisak i lista su složene abecedno. Klikom na link firme, završićete na sajtu proizvođača koji obično sadrži katalog njihovih tipskih projekata, ali i kontakt adresu i telefon.

Ako ste u procesu izgradnje montažne kuće moja preporuka da je da tražite ponudu od svih ovih proizvođača. Ovo važi čak i ako niste iz Bosne i Hercegovine nego recimo Hrvatske, Srbije, Slovenije, Njemačke, Austrije ili neke druge evropske zemlje, jer sve ove kompanije izvoze svoje kuće van BIH.

Pogledajte i listu proizvođača montažnih kuća u Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori.

Ja i mi koji održavamo ovaj sajt nemamo nikakve veze sa ovim firmama i moguću saradnju sa njima preuzimate na vlastitu odgovornost.

Još par riječi o montažnim kućama

Montažne kuće mogu biti klasične i drvene montažne kuće. Glavna razlika je da se klasične prave od panela i struktura kombiniranih od drveta, izolacije i gips kartonskih ploča.

Vizuelno jednom završene klasične montažne kuće je jako teško razlikovati od zidanih kuća.

Drvene montažne kuće se prave od oblica i polu-oblica i glavni predstavnik ovih kuća su brvnare. Kod njih je očigledno da su napravljene od drveta.

Elementi montažnih kuća se ne vežu cementom i betonom nego, vijcima, sidrima i šarafima.

Kao i zidane kuće, i montažne kuće u Bosni i Hercegovini zahtijevaju sve potrebne dozvole poput raznih saglasnosti, lokacijske i građevinske dozvole.

Neke prednosti montažnih kuća

Glavna prednost montažnih kuća ogleda su u cijeni i brzini izgradnje, gdje već za par mjeseci montažna kuća biva spremna za useljenje. Dodatno se može reći da su montažne kuće i energetski efikasne, i to zbog same strukture i konstrukcije kako zidova tako i krova i ostalih elemenata.

Cijena montažnih kuća jeste niža, ali ipak više nije tolika prednost kolika je nekad bila zbog rasta cijena drvne građe i materijala tokom 2021. i 2022. godine.

Što se tiče dugotrajnosti, kvalitetno napravljene montažne kuće nadživjeće svog vlasnika, ali ipak zahtijevaju više održavanja i pažnje od zidanih kuća.

Montažne kuće se obično nude po sistemu ključ u ruke. Ovo u praksi znači da nemate kontakta sa mnogo majstora. Imate jednog izvođača i za sve nejasnoće se obraćate njemu.

Vasa reklama ovdje