Montažne kuće ilustracija

Montažne kuće su sve one kuće koje su montirane na mjestu gradnje od prefabrikovanih elemenata (konstrukcijskih elemenata proizvedenih u fabrici). To znači da su stvari poput zidova, krova, tavanica svi proizvedeni u kontrolisanim uslovima, a zatim transportovani i sastavljeni.

Srbija ima izuzetnu istorije proizvodnje montažnih i drvenih kuća. Kako je teritorija Srbije bogata kvalitetnim drvetom, a i kako se Srbija nalazi u blizini jakog tržišta u vidu EU, to je uzrokovalo razvoj industrije montažnih kuća. Srpske montažne kuće izuzetno su konkurentne cijenom ali i kvalitetom…

Ovdje sam sakupio spisak svih srpskih firmi ali i stranih kompanija koje u Srbiji proizvode montažne kuće i imaju ponudu montažnih kuća.

Moguće je da neke kompanije nedostaju, ali možete me kontaktirati da ih dodam na listu, pod uslovom da firma – proizvođač montažnih kuća u Srbiji je zvanično registrovana firma i da ima postojeću Internet prezentaciju…

Spisak proizvođača montažnih kuća u Srbiji

Spisak sam složio abecedno po imenu firme. Klikom na naziv proizvođača, završićete na njegovom Internet sajtu, gdje najčešće postoji katalog projekata koje nude. Isto tako tamo ćete pronaći i dodatnu kontakt adresu i telefon.

Ako ste u procesu izgradnje montažne kuće moja preporuka da je da tražite ponudu od svih ovih proizvođača. Ovo važi čak i ako niste iz Srbije nego recimo Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije, Njemačke, Austrije ili neke druge evropske zemlje, jer sve ove kompanije izvoze svoje kuće van svoje države.

Pogledajte i listu proizvođača montažnih kuća u Bosni i Hercegovini, montažnih kuća u Hrvatskoj, te montažnih kuća u Crnoj Gori.

Napomenuću da nemam nikakvu vezu sa navedenim kompanijama, niti je ova lista na neki način sponzorisana.

Jednostavno sam sakupio listu firmi na jednom mjestu da olakšam traženje ponuda ljudima koji planiraju montažnu gradnju.

Ovo u praksi znači da snosite sami odgovornost izbora neke od gore navedenih firmi.

Još par riječi o montažnim kućama

Montažne kuće mogu biti klasične i drvene montažne kuće. Glavna razlika je da se klasične prave od panela i struktura kombiniranih od drveta, izolacije i gips kartonskih ploča.

Vizuelno klasične montažne kuće je jako teško razlikovati od zidanih kuća. Drvene montažne kuće se prave od oblica i polu-oblica i glavni predstavnik ovih kuća su brvnare. Kod njih je očigledno da su napravljene od drveta.

Elementi montažnih kuća se ne vežu cementom i betonom nego, vijcima, sidrima i šarafima.

Kao i zidane kuće, i montažne kuće u Bosni i Hercegovini zahtijevaju sve potrebne dozvole poput raznih saglasnosti, lokacijske i građevinske dozvole.

Neke prednosti montažnih kuća

Glavna prednost montažnih kuća ogleda su u cijeni i brzini izgradnje, gdje već za par mjeseci montažna kuća biva spremna za useljenje. Dodatno se može reći da su montažne kuće i energetski efikasne, i to zbog same strukture i konstrukcije kako zidova tako i krova i ostalih elemenata.

Cijena montažnih kuća jeste niža, ali ipak više nije tolika prednost kolika je nekad bila zbog rasta cijena drvne građe i materijala tokom 2021. i 2022. godine.

Što se tiče dugotrajnosti, kvalitetno napravljene montažne kuće nadživjeće svog vlasnika, ali ipak zahtijevaju više održavanja od klasičnih zidanih kuća.

Montažne kuće se obično nude po sistemu ključ u ruke. Ovo u praksi znači da nemate kontakta sa mnogo majstora. Imate jednog izvođača i za sve nejasnoće se obraćate njemu.

Vasa reklama ovdje