Montažne kuće ilustracija

Montažne kuće su sve one kuće koje su montirane na mjestu gradnje od prefabrikovanih elemenata (konstrukcijskih elemenata proizvedenih u fabrici). To znači da su stvari poput zidova, krova, tavanica svi proizvedeni u kontrolisanim uslovima, a zatim transportovani i sastavljeni.

Srbija ima izuzetnu istorije proizvodnje montažnih i drvenih kuća. Kako je teritorija Srbije bogata kvalitetnim drvetom, a i kako se Srbija nalazi u blizini jakog tržišta u vidu EU, to je uzrokovalo razvoj industrije montažnih kuća. Srpske montažne kuće izuzetno su konkurentne cijenom ali i kvalitetom…

Ovdje sam sakupio spisak svih srpskih firmi ali i stranih kompanija koje u Srbiji proizvode montažne kuće i imaju ponudu montažnih kuća.

Moguće je da neke kompanije nedostaju, ali možete me kontaktirati da ih dodam na listu, pod uslovom da firma – proizvođač montažnih kuća u Srbiji je zvanično registrovana firma i da ima postojeću Internet prezentaciju…

Spisak proizvođača montažnih kuća u Srbiji

Spisak sam složio abecedno po imenu firme. Klikom na naziv proizvođača, završićete na njegovom Internet sajtu, gdje najčešće postoji katalog projekata koje nude. Isto tako tamo ćete pronaći i dodatnu kontakt adresu i telefon.

Ako ste u procesu izgradnje montažne kuće moja preporuka da je da tražite ponudu od svih ovih proizvođača. Ovo važi čak i ako niste iz Srbije nego recimo Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije, Njemačke, Austrije ili neke druge evropske zemlje, jer sve ove kompanije izvoze svoje kuće van svoje države.

Pogledajte i listu proizvođača montažnih kuća u Bosni i Hercegovini, montažnih kuća u Hrvatskoj, te montažnih kuća u Crnoj Gori.

Napomenuću da nemam nikakvu vezu sa navedenim kompanijama, niti je ova lista na neki način sponzorisana. Jednostavno sam sakupim listu firmi na jednom mjestu i olakšam traženje ponuda ljudima koji planiraju montažnu gradnju. Ovo u praksi znači da snosite sami odgovornost izbora neke od gore navedenih firmi.

Još par riječi o montažnim kućama

Montažne kuće mogu biti klasične i drvene montažne kuće. Glavna razlika je da se klasične prave od panela i struktura kombiniranih od drveta, izolacije i gips kartonskih ploča. Vizuelno klasične montažne kuće je jako teško razlikovati od zidanih kuća. Drvene montažne kuće se prave od oblica i polu-oblica i glavni predstavnik ovih kuća su brvnare. Kod njih je očigledno da su napravljene od drveta.

Elementi montažnih kuća se ne vežu cementom i betonom nego, vijcima, sidrima i šarafima.

Kao i zidane kuće, i montažne kuće u Bosni i Hercegovini zahtijevaju sve potrebne dozvole poput raznih saglasnosti, lokacijske i građevinske dozvole.

Neke prednosti montažnih kuća

Glavna prednost montažnih kuća ogleda su u cijeni i brzini izgradnje, gdje već za par mjeseci montažna kuća biva spremna za useljenje. Dodatno se može reći da su montažne kuće i energetski efikasne, i to zbog same strukture i konstrukcije kako zidova tako i krova i ostalih elemenata.

Cijena montažnih kuća jeste niža, ali ipak više nije tolika prednost kolika je nekad bila zbog rasta cijena drvne građe i materijala tokom 2021. i 2022. godine.

Što se tiče dugotrajnosti, kvalitetno napravljene montažne kuće nadživjeće svog vlasnika, ali ipak zahtijevaju više održavanja od klasičnih zidanih kuća.

Montažne kuće se obično nude po sistemu ključ u ruke. Ovo u praksi znači da nemate kontakta sa mnogo majstora. Imate jednog izvođača i za sve nejasnoće se obraćate njemu.

Vasa reklama ovdje