Pod od epoksija

Foto: Metallic Epoxy in Virginia by www.decorativeconcreteofvirginia.com

U zavisnosti od namjene prostorije, za završne podne obloge biraju se različiti građevinski materijali. Na tržištu je danas izobilje raznih građevinskih materijala koje samo prije  50 godina nije bilo moguće pronaći, a i ako jeste, bili su dostupni samo određenim ljudima.

Kada su u pitanju stambeni objekti, postoje neka usvojena, tradicionalna pravila u skladu sa kojima se u dnevni boravak i spavaće sobe postavljaju parket ili laminat, a u toalet, kuhinju ili hodnik keramičke pločice. Sve ove vrste podova su nešto što je uobičajeno i već viđeno do sada bezbroj puta, pa je prilična inovacija kada neko uradi nešto drugačije i kada se odvaži na promjenu.

Ipak, ako neko uradi drugačije ne znači da je pogriješio i da to ne može izgledati estetski prihvatljivo i vizuelno dobro uklopljeno  u cjelokupni doživljaj objekta. Tako je i u zadnjih par godina pod od epoksidne smole ili skraćeno, epoksi pod svoju primjenu našao u stambenoj gradnji što ranije nije bio slučaj jer se koristio isključivo u poslovnim prostorima, industrijama i halama.

Epoksidni podovi su zbog svoje fleksibilnosti i razni opcija miješanja nijansi našli svoju primjenu u stambenoj gradnji i kako se to čini, primjena ove vrste podova će u budućnosti biti sve raširenija.

Šta je epoksi pod?

Epoksidna smola je najjednostavnije rečeno sintetička masa koja se sastoji od jedne ili dvije komponente. Dvokomponentna smola sadrži agregat, obično kvarcni pijesak i učvrščivač. Nakon miješanja ove dvije komponente dolazi do reakcije čiji je krajnji produkt vrsta plastike.

U zavisnosti od potrebe i/ili želje investitora, epoksi pod može biti bilo koje boje, u zavisnosti od pigmenta koji se doda u smolu. Također, u zavisnosti od agregata, finalna površina poda može biti ili glatka ili gruba, mat ili sjajna, sve u zavisnosti od preferencija.

Razlikujemo dvije vrste epoksidnih podova – dekorativni i industrijski. Kako sama riječ kaže, dekorativni se najčešće koriste u porodičnim kućama odnosno stanovima. Njihova primjena postaje sve veća i često se koriste kao imitacija mramora ili kao 3D naljepnica. Industrijski epoksid se koristi u industrijama, halama, bolnicama itd jer on ima bolje fizičke i mehaničke osobine u odnosu na dekorativni epoksid.

Za okolinu i zdravlje ljudi se preporučuju epoksidne smole koje su na bazi vode.

Primjena epoksi podova

Kao što je već ranije napisano, podovi od epoksidne smole su se najčešće koristili u industrijskim halama, poslovnim prostorima ali su zadnjih par godina svoju primjenu našli i u stambenoj gradnji.

U industrijama i poslovnim prostorima se obično primjenjuje deblji sloj, jer su ovi podovi nerijetko izloženi velikom opterećenju što u stanovima nije slučaj.

Kada su u pitanju kolektivni stambeni objekti, epoksidni podovi primjenu su našli prvenstveno u zajedničkim prostorijama u zgradama, kao što su haustori i stepeništa. A kada je riječ o individualnim stambenim objektima ili stanovima, najčešće se postavljaju u prostorije koje se koriste pojačano kao što su hodnik ili kuhinja, kao i garaže u kojima je opterećenje znatno veće nego u ostatku stambenog objekta.

U zavisnosti od opterećenja zavisiće i debljina poda pa tako na opterećenim lokacijama debljina poda iznosi od 3-5 mm, a kod najvećih opterećenja gdje se koristi epoksidni estrih debljina poda može iznositi i do 2 cm.

Prednosti epoksidne smole

S obzirom na primjenu podova od epoksidne smole u poslovnim prostorima, industrijskim halama i garažama samo se nameće da ova vrsta poda ima veliku čvrstoću i tvrdoću, te da su otporni na oštećenja.

Ono što još karakteriše podove od epoksidne smole je visok stepen otpora na vlagu i visoku temperaturu.

Neke od ostalih prednosti su jednostavnost za održavanje i čišćenje s obzirom na glatku i ravnu površinu ove vrste podova.  Mogućnost različitih nijansi podova, kao i nepostojanost fuga što se smatra i estetskom ali i higijenskom karakteristikom jer se ne zadržavaju nečistoće u prostorima  gdje je to od izuzetne važnosti, kao što su npr. bolnice.

Nedostaci epoksidne smole

Nedostaci epoksidne smole su uglavnom povezani za slučajeve lošeg postavljanja epoksidnih podova kao recimo tanko nanesen sloj koji ne može podnijeti opterećenje kojem je izložen.

Ono što se takođe ne preporučuje kada je u pitanju postavljanje epoksidnih podova je princip uradi sam.

Potrebno je stručno lice koje će izvesti ovu vrstu poda, posebno ako je riječ o podu koji će u budućnosti trpiti razna opterećenja i terete.

Ako je pod često izložen suncu ili UV zračenju, može se desiti da taj dio požuti što estetski nije baš najbolja opcija.

Izvedba poda od epoksidne smole

Podloga na kojoj se izvodi ova vrsta poda može biti bilo koja (kamen, beton, drvo itd) ali ono što je važno je da bude suva, ravna i tvrda. Najčešća praksa je zapravo izvođenje na betonskoj podlozi.

Nanošenje epoksida se vrši u nekoliko slojeva. Poenta je da se prvim slojem premaže kompletna podloga i da se popune pore. Drugi sloj ide u debljini potrebnoj u zavisnosti od vrste opterećenja. Ako je potrebno, dodaje se i treći sloj ali to je uglavnom slučaj u industrijskim i poslovnim prostorima, gdje je opterećenje veliko.

Cijena poda od epoksidne smole zavisi od nekoliko faktora, kao što su debljina poda koji se treba uraditi ili vrsta (jednokomponentni ili dvokomponentni) ali cijena koja se smatra početnom je oko 30KM/m2 i varira u zavisnosti od izvođača do izvođača.

Pod od epoksidne smole

Ova vrsta poda se smatra idealnom za prostorije gdje će pod trpiti velika opterećenja jer epoksid ima odlična svojstva.

No, uz razne dodatke i kombinacije sa drugim materijalima, može se veoma transparentno koristiti i u stambenim objektima odnosno kućama i stanovima, i to u prostorijama poput dnevnog boravka ili spavaće sobe, što je na učestalu praksu veoma zanimljiva promjena koju ne treba odbaciti u samom startu, nego otvorenog uma ispitati sve moguće opcije koje se nude i odlučiti se za onu koja najviše odgovara svojoj svrsi.

Vasa reklama ovdje