Crijep na kući

Krov je neophodan i važan element svake kuće, građevine ili objekta. Osnovna podjela krovova u arhitektonskom smislu je na kose i ravne.

Najčešći savremeni krovni pokrivači kosih krovova su crijep, lim i tegola.

U nastavku teksta pokušaću sumirati informacije o betonskom i glinnenom crijepu kao pokrivaču kosih krovova, te njihovim razlikama. Dok ću lim i tegolu ostaviti za neki budući članak.

Ako vam se ne čita nastavak teksta, zaključak je da glineni crijep bolji izbor.

Glineni crijep

Glineni crijp napravljen je od gline i vode. Svoj oblik, krutost i gustinu dobija kroz proces oblikovanja u kalupu, a zatim i pečenja. Gustina glinenenog crijepa a je određena vremenskim intervalom u kojem je crijep izložen visokoj temperaturi.

Ovi crijepovi dolaze u svim oblicima i veličinama. Mogu biti različitih boja, u nijansama bijele, žute, narandžaste, pa čak i smeđe. Međutim, najčešća boja glinenog crijepa “Terra-Cotta” što je prirodna boja gline.

Ovaj crijep može biti engobirani i glazirani. Visoke temperature koje se koriste za pečenje crijepova pomažu vezivanju boje sa glinom, tako da se neće oguliti ili izbledeti.

Betonski crijep

Betonski crijep je napravljen od mješavine pijeska, vode i cementa. Mješavina se izlijeva u kalupe, a zatim se na površinu nanose specijalni premazi koji crijepu daju boju i štite ga određeno vrijeme.

Kroz procese zagrijavanja i primjene visokog pritiska dobija svoj oblik i čvrstoću.

Betonski crijep je dostupan u tri moguća stila:

  • ravni, koji nema krivine;
  • niskog profila, koji ima malu krivinu i
  • visokog profila, koji ima veliku krivinu.

Ovaj crijep se ponegdje može napraviti i po mjeri, što je poželjno ukoliko imate krov specifičnih karakteristika. Takođe, kupac može odabrati više mogućih boja crijepa, što doprinosi jedinstvenijem i personalizovanijem izgledu.

Prednosti i mane

Kroz nepristrasnu analizu argumenata, proći ću kroz karakteristike oba tipa pokrivača i nadam se pomoći vam da odlučite koji krovni materijal je za vas.

Upijanje vode

Jedna od glavnih razlika između glinenih i betonskih crijepova je njihova sposobnost apsorpcije, odnosno upijanja vode.

Brzina kojom svaki materijal upija vodu ima uticaj na vijek trajanja i ukupan izgled crijepa. Glineni crijep ima stopu upijanja od 6%, dok betonski ima duplo veću, od čak 13%.

U normalnim vremenskim uslovima, obe vrste crijepa imaju skoro jednake performanse.

Međutim, u područjima sa stalnim padavinama stepen upijanja vode može predstavljati veliki problem. Zbog procenta upijanja vode, betonski crijepovi u ovim uslovima postaju dosta teži, te se iz tog razloga mora ojačati krovna konstrukcija prije postavljanja crijepa. Takođe, zbog prisustva vode, betonski crijepovi skloniji su rastu plijesni na njima.

Težina

Poželjniji je lakši crijep, a postoji značajna razlika u težini betonskih i glinenih crijepova. Betonski crijepovi su za skoro 40% teži od glinenih crijepova.

Dodatna težina koja dolazi sa postavljanjem betonskih crijepova, obično znači ponovno jačanje krovne konstrukcije kako bi se stvorila dodatna potpora koja će osigurati da krov izdrži težinu. Ovo dodatno ojačavanje podiže i cijenu izvođenja krova.

Otpornost na pucanje i lomljenje

Iako se glineni crijep smatra prilično izdržljivim, nisu imuni na oštećenja. Glineni crijepovi imaju tendenciju pucanja ili lomljenja kada su izloženi temperaturama smrzavanja ili odmrzavanja, zbog čega se obično koriste u toplijim podnebljima.

Krovovi sa glinenim crijepom se, zbog njihove upotrebe u Španiji i Latino Americi, nazivaju i španski krovovi.

S druge strane, beton može bez problema izdržati niže temperature, što ga čini sigurnim u gotovo svim klimatskim uslovima.

Ukoliko dođe do pojave pukotina, treba ih brzo otkloniti bez obzira da li je u pitanju glineni ili betonski crijep, kako unutrašnjost objekta ne bi bila izložena spoljašnjim uticajima.

Najbolji način otklanjanja tog problema je zamjena puknutog crijepa, jer se sanacijom manjih kvarova, poput ovog, spriječavaju veći problemi sa krovom. Iz ovog razloga korisno je ostaviti na stranu određenu količinu crijepa prilikom gradnje kuće.

Životni vijek

Što se tiče trajnosti, odnosno životnog vijeka možemo slobodno reći da ova dva tipa crijepa nadmašuju druge vrste krovnih pokrivača.

Poređenjem glinenog i betonskog crijepa, dolazimo do zaključka da je glineni daleko izdržljiviji i da može da traje i preko 100 godina, za razliku od betonskih, čiji je životni vijek 30-60 godina.

Proizvođači obično daju tridesetogodišnju garanciju, iako u velikoj većini slučajeva i glineni i betonski crijepovi mogu trajati najmanje dvostruko duže. Koliko će crijep trajati u mnogome zavisi od održavanja crijepa i vremenskih uslova kojima je izložen.

Održavanje

Preporuka je da krov bude pregledan od strane profesionalaca svake treće godine.

Lišajevi i mahovine su prirodna pojava i javljaju se na većini krovova. Ukoliko se ne kontrolišu, mogu da prouzrokuju štetu na crijepu i da stvore vlagu koja izaziva koroziju i postepeno dovodi do uništavanja crijepa. Tome dodatno doprinosi sposobnost upijanja vode, naročito kod betonskih crijepova.

Kao što je već navedeno, betonski crijepovi u većem procentu upijaju vodu i imaju veću sklonost ka razvijanju plijesni i gljivca te ih je mnogo teže održavati.

Budući da glineni crijep skoro da i nema tih problema, manje je izazova koji dolaze sa održavanjem krova kod ovog tipa crijepa.

Ni glineni ni betonski crijepovi nisu zahtjevni za održavanje i godišnje čišćenje bi trebalo biti dovoljno da se očiste od plijesni i algi.

Estetski izgled i dugotrajnost boje

U ovoj kategoriji ubedljivu pobjedu odnosi glineni crijep.

Budući da je glina prirodni materijal, glineni crijep uz dobru završnu obradu može zadržati svoju izvornu boju i neće izblijediti, niti će se ljuštiti, čak i kada je izložen različitim vremenskim uslovima dugi niz godina.

Međutim, isto se ne može reći za betonski crijep. Iako je u poslednjih nekoliko decenija tehnologija, koja omogućava betonskom crijepu da oponaša boju i dizajn glinenog, napredovala, i dalje nije toliko efikasna, pa će boja vremenom izblijditi i crijep će postati siv.

To će drastično promjeniti originalni izgled kuće. Osim toga, beton je porozan, pa će i nastanak gljivica ili algi možebitno promjeniti boju crijepa.

Koliko god beton bio prilagodljiv, kada se njegova boja uporedi sa glinenim crijepom, razlike su vidno primjetne.

Cijena

U mnogim slučajevima cijena može biti odlučujući faktor. Betonski crijep je daleko pristupačniji i jeftiniji krovni pokrivač u poređenju sa glinenim. Generalno, betonski crijep je čak 20-25% jeftinija opcija.

Ukoliko sami želite da izračunate koliko će vas izaći cijena crijepa za krov kuće, postoji jednostavna formula za izračunavanje troškova. Ako se vodimo time da prosječna kuća površine 100m2 ima površinu krova 150 m2, a kako se crijep prodaje na komad, potrebno je u prosjeku 12 komada crijepa za 1 m2 krova. Cijena se može izračunati na slijedeći način:

Ukupna cijena = cijena po komadu * broj komada po m2 * površina u m2 krova

Aktuelne cijene obično možete pronaći na svim popularnim regionalnim oglasnicima: olx.ba, kupujemprodajem.com i njuskalo.hr.

Glineni ili betonski crijep koji odabrati?

Postoje jasne prednosti glinenog nad betonskim crijepom, ali i betonskog nad glinenim crijepom, a u zavisnosti od vaših zahtjeva i ograničenja učinićete odabir.

Beton je isplativija opcija i dobro se nosi sa teškim vremenskim uslovima, dok s druge strane, glineni crijep to čini bolje, a i pruža prirodan izgled duži niz godina, te ima manju težinu čak i nakon velikih padavina.

Količina crijepa po metru kvadratnom

Koliko crijepa vam treba zavisi od površine krova ali i dimenzija samog crijepa. Da bi ste riješili nedoumice oko ovog pitanja, sastavio sam tekst koliko treba crijepa po metru kvadratnom.

 

Vasa reklama ovdje