Kuhinjsko ostrvo

Prilikom uređenja svakog doma kuhinja uvijek predstavlja veliki izazov. Mnogi u kuhinji provode jako puno vremena uživajući u spremanju za najbliže, a neki pak istu koriste samo kada je to neizbježno. U svakom slučaju, kuhinja kao prostorija i kuhinjski elementi mogu mnogo unaprijediti i poboljšati sliku vaše kuće ili stana ako se obrati posebna pažnja na nju.

Kuhinja čak ne mora ni da bude velika da bi bila upečatljiva, nekada su manje kuhinje mnogo efektnije i bolje iskorištene, ali nekada kada kuhinja ima dovoljan broj kvadrata koji zahtijevaju da budu iskorišteni, postoje jako moderne i upotrebljive opcije i načini za to.

Jedan od načina kako da se upotpuni kuhinja i prostor kuhinje je kuhinjsko ostrvo koje u zadnjem periodu doživljava svoj vrhunac kada je primjena na ovim prostorima u pitanju.

Nekoliko godina unazad, kuhinjsko ostrvo nije bilo toliko popularno ali vremenom i napredovanjem tržišta zauzelo je svoje mjesto kada je u pitanju uređenje kuhinje.

Šta je kuhinjsko ostrvo?

Kao što i sama riječ kaže kuhinjsko ostrvo je element odnosno dio kuhinje koji se nalazi odvojen od ostatka kuhinje odnosno radne ploče, udaljen dovoljno da omogući prolaz između. Kuhinjsko ostrvo se zapravo sastoji od više kuhinjskih elemenata i obično je kvadratnog tlocrtnog oblika iako je u zadnje vrijeme čestu primjenu našao i L oblik ostrva, a sve u zavisnosti od želja i mogućnosti s obzirom na veličinu kuhinje koja može biti ključna.

U svakom slučaju kuhinjsko ostrvo predstavlja odličan dodatak svakoj kuhinji, bilo da je njegova namjena estetska ili funkcionalna, ali samo ako se postavi u skladu sa nekim pravilima struke za što bolju efikasnost.

Kuhinjsko ostrvo – standardi

Kao i u svakom drugom elementu arhitekture, tako i sama kuhinja ima određene standarde koji se moraju ispoštovati kako bi se iz iste izvukao maksimum i kako bi korisnici imali što bolje i pozitivnije iskustvo. Ista je stvar sa kuhinjskim ostrvom. Postoje određena pravila koja se trebaju ispoštovati prilikom ugradnje ostrva.

Kada je u pitanju projektovanje kuhinje, osnovni zadatak projektanta je da je isprojektuje tako da onome ko je koristi uštedi korake i energiju odnosno da smisleno postvi radne ploče i ostalu bijelu tehniku.

Neka osnovna ”mantra” prilikom projektovanja je da se ploče i aparati redaju u sljedećem redu: ostava hrane, priprema hrane, spremanje hrane, posluživanje i čišćenje. Dakle, ovim redom bi trebalo da se poredaju slobodni elementi i ostali uređaji u kuhinji.

Kada je riječ o velikoj kuhinji odnosno velikoj površini prostorije, ostrvo se postavlja kao funkcionalni dodatak kuhinji, npr na kuhinjskoj strani se obično nalaze ugrađeni sudoper i električni uređaji, a sa druge strane ravna površina ostrva se može iskoristiti za pripremanje hrane.

U ovom slučaju, zahvaljujući ostrvu korisniku kuhinje je mnogo lakše da sprema bez da gubi energiju i vrijeme hodajući po velikoj jednorednoj kuhinji.

Pored pripreme hrane, ostatak slobodne površine kuhinjskog ostrva se može iskoristiti i kao trpezarijski stol ili kao neki bar ili šank u slučaju da je visina malo iznad prosjeka.

Dobra strana kod kuhinjskog ostrva je ta i što nije nužno da se rade standardni kuhinjski elementi sa vratima, nego je moguće taj dio  ostaviti ”praznim” i tako ostaviti mjesta za police i za ono što nam je potrebno, a želimo da bude vidljivo.

Ono što bi za proizvođača bilo najoptimalnije je da se kuhinjsko ostrvo bilo kojih dimenzija, za koje se odluči investitor i usaglasi sa projektantom, sastoji iz jednog elementa, ma kojih dimenzija.

Kuhinjsko ostrvo – dimenzije

Kada je riječ o dimenzijama kuhinjskog ostrva kao jedne cjeline ne postoji nikakvo određeno pravilo, samo dobre prakse. Obično njegova veličina najviše zavisi od veličine kuhinje i od namjene koju će to ostrvo imati.

Neka praksa je da se ako koristimo kuhinjsko ostrvo i za objedovanje po jednom mjestu za sjedenje ostavlja 60 cm.

Uži prostori mogu da koriste i manju propisanu širinu recimo 55 cm ili 50 cm ali onda odrasle osobe neće imati potpunu komociju dok sjede za takvim ostrvom.

Širina ostrva onda može da bude jednu ili dve standardne širine kuhinjskih elemenata znači 70 cm ili 2×70 cm.

Ono što ima određena pravila kako bi upotreba ostrva bila izvučena na maksimum su visine ploča u zavisnosti od namjene i udaljenosti od drugih elemenata koje treba da se ispoštuju. Pa tako kada je riječ o visinama koje trebaju da budu zadovoljene, najčešća visina kuhinjskih elemenata je oko 90 cm. No opet, ako su korisnici kuhinje jako visoki ili imaju želju za visokim radnim pločama onda u dogovoru sa izvođačem je to moguće i izvesti.

Kada su u pitanju male kuhinje, poželjno je imati što veću visinu radnih ploča jer na taj način se stvara dodatni prostor za odlaganje suđa i drugih potrebnih stvari koje se nalaze u kuhinji.

Ono što je vizuelno i funkcionalno najlogičnije je to da visina ostrva bude u visini radne ploče kuhinje. No, uvijek se može postaviti dodatna ploča iznad ili ispod ostatka ostrva u zavisnosti od potrebe investitora i na taj način da se ispoštuju i funkcionalna i estetska strana.

U zavisnosti da li će se ostrvo koristiti i kao prostor za objedovanje, sa jedne strane će se dodati stolice koje će služiti baš toj namjeni.

U slučaju da se kuhinjsko ostrvo neće tretirati samo kao estetski dio kuhinje nego je na njemu planiran ili sudoper ili električna peć, udaljenost od ostatka kuhinje je od velike važnosti.

Bitno je predvidjeti da će se u nekom momentu dva korisnika morati mimoići na tom dijelu kuhinje, pa u tom slučaju je minimalno odstojanje kuhinje od kuhinjskog ostrva 120cm jer se to smatra širinom dva čovjeka.

Dakle, 120cm je početna udaljenost na koju se onda treba dodati još 10-15cm zbog otvaranja polica ili električne peći ili mašine za suđe. Nužno je izbjeći guranje i nemogućnost prolaza jedne osobe ako je npr. otvorena mašina za suđe isl.

Važno je da, ako mu je to osnovna namjena, kuhinjsko ostrvo u potpunosti iskoristi svoj potencijal da što više olakša korisniku, a da pritom vizuelno poboljša kuhinju.

Zaključak

Jasno je da će primjena kuhinjskog ostrva nastaviti da raste uzlaznom putanjom i da će ostrvo nastaviti da krasi i unapređuje izgled mnogih kuhinja. U  svemu tome, važno je pronaći balans između estetskog i funkcionalnog i izvući maksimum iz oba, u zavisnosti od potrebe budućeg korisnika kuhinje.

Ono što je nemoguće osporiti je to da kuhinjsko ostrvo svaku kuhinju može učiniti zanimljivijom i efikasnijom, a sve uz dobre savjete i planiranje od strane projektanta.

Vasa reklama ovdje