Nakon poslednjeg povećanja cijene električne energije u Republici Srpskoj, Bosni i Hercegovini ali i regionu Hrvatskoj i Srbiji, većina se pitaju kako smanjiti potrošnju električne energije i sačuvati kilovate…

Zato sam odlučio da napišem ovaj članak o nekim jednostavnim mjerama koje možete preduzeti da bi sačuvali poneki kilovat električne energije, а koji će biti nešto opširniji i precizniji od klasičnih novinskih članaka napisanih na ovu temu.

Prije svega treba reći da većinu električne energije potrošimo na grijanje, hlađenje, pripremu tople vode, kuvanje, pranje veša i posuđa, rasvjetu i brojne električne uređaje koje imamo kući. Što se tiče grijanja tu nema magičnih uređaja, koliko izgubimo toplotne energije, toliko moramo da je nadoknadimo, izuzetak su toplotne pumpe i inverteri koje rade na malo drugačiji način i imaju koeficijent efikasnosti na osnovu vanjske i unutrašnje temperature.

1. Eliminišite ili smanjite grijanje na struju

Oni koji se griju na struju, trebali bi da preračunaju da li je možda neki drugi emergent isplativiji u njihovom slučaju i za koliko. Oni koji ne žele da se odreknu komocije grijanja na električnu energiju mogu da naprave zamjenu svojih električnih radijatora (konvektora), strujnih peći i sličnih grijalica koje od 1 kW električne energije prave 1 kW toplotne energije za klime sa inverterom ili toplotne pumpe.

Sama inverter klima ili toplotna pumpa može umanjiti račune i do 3x jer toplotna pumpa samo prebacuje toplotu iz jednog okruženja u drugo. Njen koeficijent zavisi od dosta faktora ali je ovakav uređaj uvijek efikasniji od klasičnih grijalica.

2. Smanjite temperature na termostatu

Oni koji se griju na električnu energiju trebaju znati da svaki stepen niže u prostoriji donosi uštedu od 5% do 10% u potrošnji kilovata. Pronađite najnižu temperature koja vam nije neugodna i držite je se.

Neke preporučene temperature su 21 stepen celzijusa u dnevnoj sobi, 19 stepeni u spavaćoj sobi i 18 u kuhinji. Za mene lično ovo su preniske temperature i ja koristim preko dana 24 celzijusa u dnevnoj sobi, 22 u spavaćoj, 21 u kuhinji. Preko noći držim isključeno grijanje, a temperatura do koje opadne u stanu je otprilike 18-19 stepeni.

3. Koristite pametne termostate

Pametni termostati će ravnomjernije i preciznije održavati temperature u prostorijama. Postoje ljudi koji redovno otvaraju prozore da rashlade prostorije jer su i tokom velikih minusa jednostavno pregrijali prostor u kojem borave.

Pored toga neki pametni termostati znaju kada ukućana nema kući pa će sami automatski izgasiti grijanje ili hlađenje kada ono nije potrebno.

4. Pojačajte izolaciju i zamjenite dotrajale prozore

Ako nemate izolaciju vrijeme je da je ugradite, ako imate izolaciju razmislite isplati li je se pojačati. Stiropor, kamena vuna ili multipor su samo neki od izbora.

Isti je slučaj isa prozorima. Zamjena starinskih prozora za moderna rješenja sa dvoslojnim ili troslojnim staklima će donijeti značajne uštede tokom godine.

5. Provjerite, očistite ili zamjenite zaptivne trake na prozorima i vratima

Dotrajale dihtung trake na prozorima i vratima ne zaptivaju dobro. Ako ne zaptivaju, tu gubite toplotnu energiju. Zamjenite ih.

Proces je jednostavan, a dostupne su u svim marketima.

6. Postavite led sijalice i rasvjetu

Ako u kući imate 5 klasičnih ili halogenih sijalica od 75W koje u prosjeku rade 6 sati dnevno, one će potrošiti 2,25 kW električne energije svaki dan ili 67.5 kW mjesečno. To je u Bosni i Hercegovini po cijenama iz 2022. oko 9,2 KM.

5 led sijalica od 13 W će za isto vrijeme rada trošiti 0,39 W dnevno ili 11,7 kW mjesečno što je oko 1,6 KM.

Računica je jasna, za dva mjeseca ćete otplatiti sijalice, a ostatak godine je ušteda. Trebate znati da izgovori tipa da vam ne odgovara boja nisu validni, jer LED sijalica može biti u boji svjetla kakvu god preferirate.

Iznos uštede će biti još veći ako imate više sijalica koje rade ili čak i vanjsku rasvjetu oko kuće.

7. Isključujte rasvjetu kada je ne koristite ili niste kući

Redovno isključivanje svjetla u prostorijama koje ne koristite ili kada niste kuću akumuliraće uštedu u iznosu od više maraka mjesečno.

8. Koristite energetski efikasne uređaje

Frižideri i zamrzivači imaju one oznake A+++ A++ A+ B C D E F G.

A+++ je najbolja, a G najlošija. Na tim oznakama piše i koliko uređaj troši električne energije godišnje. Razlika može biti drastična.

Ipak, ne vjerujte samo naljepnici, na našem tržištu masa je primjera gdje frižideri pojedinih proizvođača imaju oznaku A+++, imaju istu zapreminu, a ipak troše više od Bosch frižidera iste zapremine, ali tek oznake E. Zašto je to tako ne znam, vjerovatno svi proizvođači se ne pridržavaju istih standarda označavanja.

9. Gasite desktop računare i televizore

Kada nisu u upotrebi gasite desktop računare, televizore i slične uređaje ili ih barem stavite u “stand-by” mod. Desktop računar iz 2020. godine (sa monitorom) koji nikada ne gasimo iako ne radi ništa trošiće oko 100 W po satu. Što na nivou mjeseca iznosi oko 72 kWh, a to je oko 10tak KM mjesečno. Gejmerske konfiguracije mogu da troše i duplo više.

Nasuprot desktop računarima neugašen laptop za cijeli mjesec će potrošiti svega 1 KM pa možda ne vrijedi misliti o tome ako ste korisnik prenosnog kompjutera.

Veliki televizor koji ne gledamo, a na njemu se vrti neka emisija, troši oko 100 W/h što je kao malo jača sijalica ili gore navedeni računar. Ima ga smisla ugasiti.

10. Ne sušite odjeću u sušilici

Sušilica za veš može potrošiti godišnje od 200 pa do više od 1200 kWh, što je u parama oko 30 do 170 KM godišnje. Sušenje na stalku za veš i sobnoj temperaturi ili u dvorištu je mnogo isplativije, besplatno je.

11. Smanjite temperaturu u bojlerima

Smanjite temperaturu u kuhinjskom ali i u bojleru u kupatilu ili ih prebacite u EKO mod. Taj mod će održavati temperaturu od 55 C.

Porodicama sa više od 3 člana isplativije je da ne gase bojler nikako, dok je porodicama sa 3 člana ili manje isplativije da gase bojler i pale po potrebi.

12. Prebacite se sa kupanja na tuširanje

Efikasno ćete održavati higijenu i samo tuširanjem, a ovo će drastično smanjiti upotrebu tople vode.

Za kupanje u kadi potrebno je i 140 do 160 litara vode. Otuširati se možete i sa svega 20 litara vode.

12. Skratite vrijeme tuširanja

Efikasnije se tuširajte. Dugotrajno polijevanje vrućom ili toplom vodom je nepotrebno i čisti komfort. Za 5-6 minuta možete se potpuno saprati i ne samo sačuvati toplu vodu nego i smanjiti ukupnu potrošnju vode.

13. Provjerite imate li neplaniranih curenja toplog vazduha

Često imamo gubitke koje ne primjećujemo na prvu, ali nakon malo pozornijeg istraživanja po domu ih primjetimo. Ja tako u stanu npr. imam neizolovane roletne i nisam efikasno zatvorio otvor od instalacije klime. Komšija je probušio rupu za kabal od antene ali je nije propisno zatvorio. Drugi komšija u zgradi ima ulazna vrata sa velikim razmakom ispod vrata, kuda izuzetno lako struji hladan zrak. Nekom trećem otvori za ventilaciju su veći od potrebnih…

Znači pažljivo razgledajte prostorije i razmislite gdje bi gubici mogli da postoje.

14. Stavljajte poklopce na šerpe prilikom kuvanja

Posude u kojima kuvate hranu zatvorite poklopcem. To će uzrokovati brže, kraće i efikasnije kuvanje, što će zauzvrat biti vidljivo na ukupnom računu.

15. Kuvajte na nižoj temperaturi

Neka hrana neće biti brže kuvana ako podignete temperaturu na štednjaku. Tako će samo brže voda ispariti. Kada kuvate takvu hranu, ima smisla da je kuvate poklopljenu duže na nižoj temperaturi.

16. Iskoristite solarne poticaje i mogućnost otkupa energije

Od 2022. godine u BIH je moguće uzeti subvenciju elektroprivrede za postavljanje solarnih panela na krov. Električnu energiju koju proizvedete moći ćete da predate elektroprivredi, a zatim je iskoristiti kad vam bude potrebna bez naplate. Teoretski ovom metodom iznose električne energije možete svesti na nulu.

Postoje i modeli kada ovu električnu energiju možete prodati elektroprivredi po povlaštenoj cijeni. U tom slučaju više se isplati prodaja, a zatim kupovina električne energije za vlastite potrebe po regularnoj cijeni.

Česte zablude

Jedna od čestih zabluda je da isključujete punjače pametnih telefona i laptopa kada ne pune, te da uređaje poput televizora ne puštate u standby mod. Tako recimo LED TV će u standby modu za godinu dana potrošiti 0.6 KM struje, a punjači za pametne telefon i 5 do 10x manje od toga.

Istina i totalnim isključenjem ovih uređaja ćete uštedjeti nešto struje, ali iznosi na nivou godine će biti beznačajni u odnosu na potrošnju nastalu nekim drugim putevima.

Ako imate neku dopunu ili ispravku na ovu moju listu mogućih ušteda, pošaljite je putem kontakt forme.

Vasa reklama ovdje