Krovni prozori prednosti i mane

Foto: Extradom.pl

Osvjetljavanje odozgo je od davnina bio trik koji se koristio u objektima zbog posebnog utiska koje krovno osvjetljenje ostavlja na posmatrača. Danas je u svetu skoro nemoguće naići na bilo kakav javni ili komercijalni objekat koji je sagrađen u poslednjih 50-ak godina, a koji nema dobro uređeno osvjetljenje kroz tavanicu objekta.

U prošlosti su se za osvjetljavanje zgrada postavljali atrijumi i svjetlarnici, ili su se objekti gradili u bloku oko unutrašnjeg dvorišta. U današnje vreme situacija je dosta pojednostavljena i za osvjetljenje potkrovlja koriste se krovni prozori.

Kao što i sam naziv kaže, krovni prozor je prozor ugrađen u krovnu konstrukciju. Konstrukcijski i tehnološki najkomplikovaniji su dio građevinske stolarije i mogu biti ravni ili u obliku kupole, fiksni (staklo je fiksirano, nije ga moguće otvoriti)  ili ventilisani (staklo se podiže i spušta).

Neki mogu da se kontrolišu električnim motorom, dok se drugi otvaraju i zatvaraju ručno.

Obzirom da na krovove često padaju raznorazne stvari, krovni prozori su napravljeni tako da mogu izdržati udarce.

Krovni prozori su veoma traženi, kako u poslovnim, tako i u stambenim objektima, jer nude mnogo sjajnih pogodnosti. Ipak imaju i mana.

Ukoliko ste razmišljali o ovom tipu nadogradnje za vaš objekat, ovo može biti tekst koji će vam pomoći da sagledate prednosti i mane krovnih prozora.

Prednosti

Dodatno osvjetljenje prostorije

Jedan od najpozitivnijih aspekata postojanja krovnog prozora na tavanu ili u potkrovlju je to što donosi dodatno dnevno svjetlo u prostoriju. Dodatna prednost je ta da čak i kada je noć, mjesečina može da pomogne u osvjetljavanju prostorije.

Krovni prozori pretvaraju tamnu, sivu sobu u svjetlo-osvjetljenu i gostoljubivu sobu. Ugradnjom krovnih prozora možemo stvoriti privlačan prostor u kojem ćemo uživati. To je posebno korisno kada se tavan ili potkrovlje koriste kao dnevna ili spavaća soba.

Ova prednost najviše dolazi do izražaja tokom zimskih mjeseci kada su dani kraći i ima manje sati sunčeve svjetlosti, a sunce je pod manjim uglom nego tokom ljeta.  Također, obezbjeđuju osvjetljenost prostorije tokom oblačnog i kišovitog vremena.

Indirektna sunčeva toplota

Jako je bitno voditi računa na kojoj strani ćemo pozicionirati krovni prozor. Najpogodnije je pozicionirati ga na južnoj strani, jer se tako može osigurati velika količina sunčeve toplote zimi.

Međutim, isti taj prozor ljeti se mora zatamniti kako bi se spriječilo pregrijavanje.

Krovni prozori na istoku i zapadu pružaju jutarnju ili popodnevnu toplinu, dok su prozori na sjevernoj strani nepraktični, jer se preko njih dobija najmanja količina sunčeve svjetlosti i toplote, te samo stvaraju gubitke.

Prostoran izgled

Krovni prozori mogu učiniti da male sobe izgledaju mnogo veće nego što zaista jesu, jer su prostorije obasjane prirodnim svijetlo. Prostorije imaju izgled proširenog prostora, sličnu karakteristiku koju vlasnici kuća postižu ogledalima postavljenim na strateškim lokacijama kako bi poboljšali vizuelni prostor. Upravo zbog ovoga smanjuje se klaustrofobični osjećaj sićušnih prostorija.

Zdravlje

Prozračni krovni prozor može omogućiti svjež vazduh u prostoriji. Topli vazduh se diže i kada otvorimo krovne prozore, on izlazi iz prostorije zajedno sa svim vrstama zagađivača, poput dima,  prašine i polena.

Prirodno svjetlo može biti korisno i na emocionalnom nivou. Sunčeva svjetlost poboljšava raspoloženje, čini da se osjećamo budnije tokom dana  i može pomoći u spriječavanju zimske depresije.

Naučno je dokazano da mozak reaguje na sunčevu svjetlost stvaranjem više serotonina, što pomaže da se nosimo sa depresijom i da se osjećamo bolje. Također, sunčeva svjetlost je neophodna za stvaranje vitamina D koji doprinosi normalnom funkcionisanju našeg organizma.

Uvećana vrijednost objekta

Dodavanjem krovnog prozora povećava se vrijednost vaše imovine. Tome doprinosi atraktivan izgled, prirodno osvjetljenje prostorije, a i često lijep pogled na nebo. Ovo posebno ima značaja ukoliko je kuća na prodaju i želimo da privučemo kupce.

Mane

Pregrijavanje ljeti

Postavljanje krovnih prozora u neadekvatan dio krova može dovesti do propuštanja previše svjetlosti ili obezbjediti više toplote nego što je neophodno. Prozor na južnoj strani je odličan izbor tokom zime, ali mora biti zaklonjen tokom ljeta radi kontrolisanja temperature unutar prostorije.

Gubitak toplote zimi

Još jedan problem sa krovnim prozorom jeste gubitak toplote tokom hladnih mjeseci. Naime, topao zrak uvijek ide ka gore, a pošto je krovni prozor hladni most, tu će dolaziti do povećanog gubitka toplote posebno zimi.

Također, prilikom postavljanja krovnog prozora između plafona i krova ugrađuje se okno. Ako je okno loše postavljeno, može doći do gubitka toplote i povećanja troškova električne energije.

Propuštanje vlage

Najčešći razlog za pojavu vlage i curenja jesu krovni prozori napravljeni od lošijih i jefitnijih materijala koji su skloni habanju u kratkim periodima.

Kao i kod gubitka toplote, loša instalacija je još jedan razlog za curenje i pojavu vlage. Iako djeluje kao mali problem, vlaga i curenje se mogu proširiti i na donje prostorije, kao i na druge dijelove krova koji su prije toga bili suvi.

Prevelika količina vlage može dovesti do pojave buđi, što, između ostalog, može predstavljati veliki zdravstveni problem. Ono što je izgledalo kao mali problem, s vremenom postaje mnogo veći i kompleksniji.

Problemi sa čišćenjem

Krovni prozori mogu biti teški za čišćenje. Ako imate naviku proljećnog čišćenja i pranja svih prozora, vjerovatno će vam čišćenje krovnih prozora biti jako teško, ako ne i potpuno nepristupačno.

Da bi se olakšalo čišćenje, moraju biti postavljeni na mjesta gdje znate da neće pasti lišće ili grane, što bi zahtijevalo često čišćenje.

Iako su skuplja varijanta od standardnog, zidnog prozora i pored svih mana koje posjeduju, krovni prozori predstavljaju zanimljiv element dizajna i važno oruđe za uključivanje dnevne svjetlosti u prostoriju.

Vasa reklama ovdje