Na postojeći članak o podovima dobili smo upit kakva je razlika između parketa i tarketa? Pitanje na prvu djeluje kao validno, ali ipak treba reći da je nedorečeno. Da bih objasnio zašto je nedorečeno moram objasniti prvo šta je to tarket, dok za parket vjerovatno svi znamo šta je.

Šta je tarket?

Tarket, tačnije Tarkett S.A. je francuska kompanija specijalizovana za proizvodnju podnih i zidnih obloga. Znači tarket nije proizvod ili jedan proizvod. To je firma koja proizvodi gomilu različitih proizvoda, pa tako Tarkett S.A. kompanija proizvodi:

  • parkete od punog drveta i višeslojne parkete
  • laminate
  • vinilne podove
  • linoleum
  • vještačku travu
  • sportske podloge
  • tepihe
  • tepisone i itisone

Znači kada kažete šta je bolje parket ili tarket, usporedba nije dobra. To je kao da kažete šta je bolje automobili ili BMW.

Ako pak mislite da li je bolji parket proizvođača tarket u odnosu na nekog drugog proizvođača to zavisi od mnogo faktora i opet nije pitanje na koje se može lako dati odgovor, jer ne znamo o kojem drugom proizvođaču se radi.

Isto tako Tarket kompanija osim što ima mnogo linija proizvoda ima i mnogo linija parketa. Pa tako imaju neke jeftine parket koji su pristojne kvalitete do premium linija koji su odlične kvalitete.

Par riječi o kompaniji Tarkett i povezanosti sa Srbijom

Kompanija ima dugu i komplikovanu istoriju, a povezana je i sa kompanijom iz komšiluka Sintelenom. Pokušaću da je ukratko objasnim, što se nadam da neće biti nespretno.

Prve konce Tarkett vuče još kad je Anders Martenson osnovao drvodjeljsku firmu za proizvodnju namještaja u Malmeu u Švedskoj.

Već sledeće godine firma mijenja ime u „AB Malmö Snickerifabrik“ i obim rada se povećava.

Tokom 1889. godine kompaniju preuzima R.F. Berg i tokom njegovog vlasništva počinje se sa proizvodnjom parketa i brodskog poda.

U 1907. Berg umire, a firmu preuzima Ernst Wehtje, koji nakon problema sa poslovanjem prodaje sve sitnije odjele u firmi i do 1920. godine se fokusira samo na proizvodnju podnih obloga. Tada kompanija mijenja ime u „Limhamns Snickerifabrik“.

1925 poslovanje preuzima Hugo Wehtje, a firma opet mijenja ime u „Limhamns Golvindustri AB“. Do kraja drugog svjetskog rata firma preuzima lokalnu konkurenciju zauzima značajnu tržišnu poziciju u Švedskoj.

Vasa reklama ovdje