Grafitni i obični stiropor

Stiropor je materijal koji se godinama unazad potvrdjuje kao pravi izbor za izolaciju. Ugrađuje se u podove, postavlja na zidove, koristi se kod krovnih pokrivača kako kod stambenih tako i kod poslovnih objekata.

Ekspandirani polistiren (EPS) mu je zvaničan naziv, i prvi put je napravljen davne 1928. godine u Francuskoj, a nakon toga njegova proizvodnja u većim razmjerama nastavljena je u Nemačkoj.

Naziv koji mi znamo i koristimo (stiropor) koristi se od 1951. godine, jer je tada patentiran od strane BASF kompanije.

Ekspandirani polistiren odnosno stiropor je u suštini bijeli pjenasti materijal koji se proizvodi od čvrstih kuglica polistirena.

Spada u grupu dobrih termoizolatora jer je stiropor u suštini materijal koji se sastoji od gomile zatvorenih ćelija, ispunjenih vazduhom. Kako te ćelije ispunjene vazduhom nisu međusobno povezane, tako je i odličan termoizolator, jer se toplota teško prostire kroz takav tip strukture.

Ako vam se ne čita cijeli tekst o stiroporu, napisaću odmah da je grafitni stiropor bolji ali i skuplji.

Obični stiropor

Stiropor se dobija od stirena. Djelovanjem toplote na stiren, on se polimerizuje, a sem toplote za njegovu polimerizaciju može se koristiti i benzoil-peroksid, koji ima ulogu inicijatora polimerizacije.

Nakon polimerizacije, polistiren se suspenduje u vodi, najčešće se koristi barijum-sulfat kao agens. Barijum-sulfat se koristi da se novoformirane kapljice polistirena ne bi lijepile međusobno.

Znači tako dobijamo polistiren u zrnu. Ta zrna su čvrsta i sitna.

Zrna polistirena se mogu proširiti, a za to se koriste sredstva za duvanje i kalup. Nakon formiranja u kalupu, stiropor da bi se dodatno zaštitio, se premazuje nezapaljivim supstancama i epoksidom, i nakon toga može da se siječe i pakuje.

Prednosti i karakteristike običnog stiropora

Ekspandirani polistiren ima fantastične karakteristike kao izolator. Ćelijska struktura stiropora je 98% vazduha i zbog toga je jako loš provodnik toplote, odnosno odličan je toplotni izolator.

Zbog toga što je ispunjen vazduhom stiropor ima manji otpor na propuštanje vodene pare te tako smanjuje šansu za pojavu buđi i vlažnih zidova koji nastaju kao posljedica vlage u prostorijama.

Ono što je jako bitno naglasiti jeste da stiropor ne reaguje sa građevinskim materijalima (gips, cement, kreč, bitumen, asfaltne emulzije) što ga čini savršenim izborom kada je u pitanju izolacija fasadnih zidova.

Još jedna od osobina koja ga čini savršenim izborom za spoljašnju izolaciju jeste to što odlično podnosi veoma niske temperature. Može da podnese i kratkotrajno zagrijavanje do nekih 80-95 °C.

Ukoliko se pregrije na temperaturi većoj od pomenute onda stiropor počinje da omekšava i da se skuplja. Temperatura na kojoj stiropor počinje da se topi je temperatura od preko 450 °C, te spade u B1 klasu zapaljivosti.

Kada gori odnosno kada se zapali ispušta korozivni dim.

Povećanjem gustine u strukturi stiropora povećava se i čvrstoća na pritisak i kao takav može se koristiti i za veća opterećenja.

Stiropor ima jako nisku cijenu, što je još jedna stvar koja ga čini odličnim izborom za termoizolaciju.

Kao termo-izolacioni materijal omogućava udobnost života u svim godišnjim dobima, ne propušta vjetar, a donekle ni zvuk.

Gledano sa energetskog stanovišta isplati se iskoristiti stiropor kao toplotni izolator zato što se investicija jako brzo vlaća. Troškovi klimatizacije i grijanja se smanjuju bar tri puta zavisno od debljine ugrađene izolacije.

Još jedna prednost stiropora kao izolacionog materijala jeste i njegovo lako postavljanje. Za njega nisu potrebni majstori i moguće ga je raditi u „uradi sam“ varijanti.

Sem kada gori stiropor je ekološki prihvatljiv  i nije štetan na životnu sredinu. Ipak vremenom gubi izolaciona svojstva ali taj period je veoma dug preko 25 godina.

Grafitni stiropor (neopor)

Grafitni stiropor odnosno NEOPOR je takođe čvrst izolacioni materijal od pjene koji se efikasno koristi u izgradnji i rekonstrukciji objekata.

Proces proizvodnje je identičan kao i kod klasičnog stiropora, razlika je što se kod neopora u procesu proizvodnje dodaje i grafit u pjenasti polistiren i tako nastaje sivi grafitni stiropor.

Neopor je kao i stiropor patentirala i proizvodi hemijska kompanija BASF.

Čestice grafita visoke čistoće spajaju se sa polistirenom da bi se dobio grafitni materijal u sirovom stanju.

Da bi se od tog sirovog materijala dobio izolacioni materijal tj. neopor, perle od grafita se ubacuju u kalup, a zatim izlažu pari koja ih širi.

Njihovim širenjem kalup se popunjava, a u zavisnosti od oblika kalupa, grafitni komadi izolacionog materijala se ili izbacuju iz kalupa i pakuju ili se pak sijeku u odgovarajuće oblike, a nakon toga pakuju i idu u distribuciju.

Grafitni stiropor djeluje na isti način kao i klasični stiropor, s tim što postoji jedna vidljiva razlika, a to je da se sa korištenjem grafitnog stiropora dodatno povećava energetska efikasnost.

Energetska efikasnost se povećava jer grafit u stiroporu dodaje svojstvo refleksije, a to je zbog toga što se toplota reflektuje dok se kreće kroz izolaciju i na taj način se usporava prenos toplote.

Na osnovu ovoga gore rečenog stručnjaci kažu da grafitni stiropor može da uštedi od 10 do 20% više energije od klasičnog stiropora…

Po toplotnoj provodljivosti u rangu je sa kamenom vunom.

Prednosti i karakteristike grafitnog stiropora

Grafitni stiropor ima jako dobre toplotne performanse. Sa promjenom temperature zadržava svoju osobinu termoizolacije, odnosno nema toplotnih gubitaka izolacije kao što to bude kod nekih drugih izolacionih materijala.

Najčešće se koristi kao izolacija na spoljašnjim zidovima zgrada i smanjuje potrošnju energije jer smanjuje pojavu toplotnih mostova, a samim tim se i smanjuju troškovi življenja i poboljšava se udobnost života.

Što se tiče koeficijenta toplotne provodljivosti neopora on ima nižu vrednost od klasičnog bijelog stiropora, što u prevodu znači da se mogu koristiti tanji slojevi na fasadama objekata za isti rezultat.

Ocjena paropropusnosti mu je u rasponu od 2,5 do 5,5 u zavisnosti od gustine i debljine. Ta paropropusnost omogućava kretanje vodene pare van zida, izolator se brzo suši i vlaga se uopšte ne zadržava. Savršen je izolator za područja s velikom vlagom.

Zbog svoje male težine neopor je lak za rukovanje, lako se siječe i jednostavno slaže. Kao i obični, i grafitni stiropor je pogodan za „uradi sam“ varijantu.

Cijena neopora je veća od cijene klasičnog bijelog stiropora. S obzirom da sa cijene u zadnjih godinu dana pretjerano variraju uklonili smo cjenovno poređenje sa sajta ova dva materijala.

Vasa reklama ovdje