Moderna i široka garaža

Garaža je objekat koji generalno služi kao ostava za automobil. Može biti sama za sebe (samostojeća), a može biti u sklopu kuće ili recimo zgrade (u ovom slučaju su obično za više automobila). Mogu varirati u veličini pa tako srećemo garaže za jedan, dva ili čak tri automobila.

Pored automobila, garaža je korisna i kao ostava za alat, bicikla, drvo za potpalu ili nešto treće…

Iz ovih razloga garažu treba pravilno dimenzionirati, a pravilne dimenzije zavise od tri glavna faktora: veličine automobila, potreba za skladištenjem, te obavljanjem mogućeg posla u garaži.

Dimenzije automobila

Dimenzije automobila variraju od klase do klase, ali i sa vremenom automobili postaju duži. Ono što se minimalno mijenja ili ne mijenja nikako je prosječna širina automobila jer većina puteva ima manje ili više standardizovane širine.

U knjizi “Architect's data” od Ernsta i Pitera Nojferta (s. 437) kažu da je standardna veličina automobila 4,50 x 1,8 metara, međutim to očigledno važi ako uzmemo u obzir prosjek automobila iz svakog segmenta, ako vozimo auto srednje ili više klase dužina automobila može da bude i preko 5 metara…

Navešću par primjera dužine automobila iz prakse:

  • A – Segment (mali gradski automobili): Toyota Aygo (2014) – 3.4×1,6 m
  • B – Segment (podkompakt klasa): VW Polo (2017) – 4×1,7 m
  • C – Segment (kompakt): VW Golf (2019) – 4,2×1.79 m
  • D – Segment (porodični ili kompaktna biznis klasa): BMW serija 3 (2019) – 4,7×1,8 m
  • E – Segment (biznis klasa): Mercedes E klasa (2017) – 4,9×1,85 m

Treba imati u vidu SUV automobile i karavane, gdje takve varijante istih vozila mogu biti i pola metra duže od regularnih verzija.

Osim ovih osnovnih klasa imamo i dodatne klase, ali vozila rijetko, osim kombija i pickup kamioneta prelaze dužine E segmenta isto tako takva vozila rijetko parkiramo u garažu.

Standardne dimenzije garaža

Postoje samo minimalne preporučene dužine i širine garaža, ne i same standardne dimenzije garaža. Neko nepisano pravilo je da na veličinu vašeg automobila dodate sa prednje i zadnje strane po 40 cm, a sa lijeve i desne od 76 do 80 cm. Ako imate više od jednog automobila onda između njih dodajete samo jednom 80 cm.

Iz ovog primjera minimalna preporučena veličina garaže za moje vozilo Alfa Romeo 159 (2006) koje je dimenzija 4,66 x 1,82 m bi bila 5.46 m x 3,42 m.

Ako su nam potrebni radni stolovi ili police minimalne veličine, potrebno je da dodamo još po 0.6 m sa strane gdje imamo sto ili police…

Iz gore navedenog možemo izračunati da su idealne dimenzije garaža sa prostorom za policu ispred automobila:

  • za 1 automobil: 4×6 metra oko 24 m2
  • za 2 automobila: 6×6 metara oko 36 m2
  • za 3 automobila: 8,6×6 metara oko 51,6 m2

Kada pravite kuću, rijetko ćete uspjeti napraviti idealnu garažu, najčešće ćete napraviti optimalnu garažu, a što će zavisiti od veličine zemljišta, veličine kuće, te rasporeda ostalih prostorija.

Ipak, preporuka je da nikako ne pravite garažu kraću od 5 metara i užu od 3 metra.

Dimenzije garaže
Odnos prostora po veličinama garaža. Foto: https://www.garageplans.co.uk/

Osoba koja će to najbolje izračunati i provjeriti je vaš arhitekt, pa budite sigurni da se sa njim posavjetujete oko ovog problema.

Ako vaša garaža odstupa donekle od gore navedenih mjera ne znači da automobil neće moći stati, nego samo da možda neće biti praktična. Ipak ako pretjerate postoji mogućnost da u nekoj budućnosti nabavite automobil koji neće moći stati u vašu garažu ili ćete dugoročno biti primorani da birate automobil prema veličini garaže.

Vasa reklama ovdje