Kada smo nekad prije 10 godina maštali o našoj kući, često smo guglali sajtove o projektima i planovima kuća.

Nas konkretno nisu zanimali gotovi projekti nego idejni projekti sa rasporedom prostorija i vizuelno prikazane kuće radi lakšeg odlučivanja šta nam se sviđa, a šta ne, te traženju uticaja i uzora. Naime i da nađete gotov projekat na stranom sajtu, opet ćete morati platiti arhitektu da ga prilagodi našim zakonima i tržištu.

Guglanjem projekti kuća obično završavate na nekim američkim sajtovima koji za naše standard ali i logiku su potpuno neupotrebljivi, sa bezveznim rasporedima ili velikim brojem kupatila.

Druga opcija je završavanje na Pinterestu, gdje su planovi nepregledni, a još veći broj je količina spama, gdje bi ste pronašli zanimljivo prizemlje ali bez vizuelizacije ili vizuelno zanimljivu kuću bez plana.

Rješenje je da guglate evropske sajtove i onda pregledate šta ti sajtovi imaju da ponude. Jednom kada nađete zanimljiv idejni projekat, vaš arhitekta ga uvijek može pretočiti u djelo. Čak i ako ne nađete projekat pregledom nekoliko stotina projekata ćete tačno ustanoviti šta želite, a šta ne.

U nastavku teksta vam donosim najveći spisak sajtova sa evropskim i zanimljivim planovima kuća, zato preporučujem da pritisnite CTRL + D na tastaturi i stavite ovaj članak u bookmark-e jer ćete mu se iznova vraćati.

ExtraDom.pl

Poljski sajt sa projektima kuća. Projekata je praktično neograničeno, podijeljeni su po kategorijama, lagano možete aktivirati filtere da vam prikažu samo modern kuće, klasične kuće, kuće sa tavanom, kuće sa visokim potkrovljem, sa garažom ili bez. Na nekim kućama možete vidjeti i kako su ispale nakon što su ih novi vlasnici izgradili.

Moja preporuka je da na Google Chrome-u aktivirate opciju prevoda i tako listate sajt.

Link: https://www.extradom.pl/

FertigHaus.de

Njemački sajt gdje majstori i građevinske firme kače ponude kuća. Nije detaljan kao Extra Dom niti mu je to cilj, ipak možete lako da vidite trendove izgradnje u Njemačkoj, kao i dosta detalja.

Same cijene ignorišite jer identične kuće kao u katalogu na Balkanu možete da napravite u pola cijene.

Takođe preporuka da ako ne razumijete njemački surfate po ovom sajtu sa uključenim prevodom.

Link: https://www.fertighaus.de/

z500

z500 je serija tipskih projekata namjenjena raznim tržištima. Do prije par godina projekti su im bili namjenjeni samo poljskom tržištu, ali z500 sada pokriva mnogo država i projekti im se razlikuju od države do države (ipak vjerujem da su svi izlistani na glavnom poljskom sajtu). Isti su fazon kao kod Extra Doma, imaju mnogobrojne filtere i mnogo detalja vezano za same projekte.

Dostupni su na mnogo jezika, a razlika je da je glavna strana i prvi projekti koje vidite prilagođena datom tržištu.

z500 Poljska: https://z500.pl/domy.html
z500 USA: https://z500.us/
z500 Španija: http://www.proyectosdecasas.es/proyectos/buscar
z500 Rusija: https://z500proekty.ru/

ArchDaily.com

Najveći i najpopularniji sajt o arhitekturi na Internetu. Nema baš konkretno projekata na njemu, ali je prepun modernih kuća i rješenja i to iz cijelog svijeta. Ako je nešto vrijedno i zanimljivo napravljeno nalazi se tamo.

Sajt nije dobar za naći projekat, ali za pronaći stil koji vam se dopada ili samo neki detalj je izuzetan.

Posebno je zanimljiva mogućnost da recimo filtriramo samo kuće iz Japan ili samo kuće iz Španije i odatle vidimo unikatan pogled na lokalnu kulturu, očekivanja i potrebe.

Preporučujem da pogledate i kuće iz Srbije, Hrvatske i BiH na ovom sajtu.

Link: https://www.archdaily.com/

HousePlans.com

Američki sajt sa američkim planovima kuća. Po meni zanimljiv za pogledati, ali potpuno neupotrebljivi planovi za naše područje i podneblje.

Ipak, vjerujem da se može vidjeti dosta nekih ideja korisnih koje bi se mogle implementirati u neki vaš plan.

Link: https://www.houseplans.com/

Archon.pl

Ne znam šta je sa tim poljskim sajtovima, ali valjda su vidjeli uspjeh jednih pa su svi pokrenuli isti biznis. Archon projekti su bili dostupni i na Extra Domu ali ne svi, pa vrijedi prelistati i njihov sajt. Vjerujem da je Archon.pl ekvivalent ekstra domu.

Link: https://www.archon.pl/

Trebate znati

Manje sajtove gdje imate samo par kuća od pojedinačnih projektnih agencija nisam navodio. Takođe niti većinu proizvođača montažnih kuća u Bosni, Hrvatskoj i Srbiji jer imaju ograničenu ponudu tipskih projekata, a i već sam pisao o njima na:

Na navedenim člancima imate linkove do svih proizvođača na našem području, a zatim na njihovim sajtovima možete pogledati i kod njih dostupne projekte. Iako su u pitanju montazne kuće ništa vas ne sprječava da u njihovim planovima pronađete inspiraciju za vlastitu kuću.

To je otprilike to, ako pak znate za neki sajt koji sam preskočio ili meni nepoznat, možete mi ga poslati u kontakt i ako mi se svidi i mislim da je dovoljno dobar, dodaću ga na listu.

Vasa reklama ovdje