Uklanjanje starih tapeta može da bude izuzetno naporan i spor posao. Ipak, korištenjem pravih alata i metoda, čak i tvrdokorne naslage mogu jednostavno da se skinu sa zida.

U ovom tekstu ćemo pokušati da vam pomognemo da bez previše stresa skinete stare tapete kako biste mogli da osvježite zidove i uljepšate svoj životni ili radni prostor.

Alat za uklanjanje tapeta

Tapetu sa zida ponekad možete skinuti i golim rukama, međutim, u većini slučajeva stvari ne idu tako lako. Koji alat ćete za ovaj posao koristiti zavisi od toga o kakvoj je tapeti riječ, kakvim je ljepilom zalijepljena, koliko dugo je stajala na zidu i slično.

Ponekad je dovoljna samo špahtla, ali se u praksi pokazalo da uklanjanje tapeta traži i neka druga oruđa. Prije svega, morate nečim da zaštitite podove i štokove od vrata. Za to se koristi tanki najlon, karton, folija, flis i slično.

Za uklanjanje tapeta će vam biti potreban šiljati valjak (tzv. jež valjak) ili kuhinjski nož, skalpel, četka ili spužva, gumene rukavice, sredstvo za uklanjanje tapeta ili tekućina za pranje suđa, boca sa raspršivačem i, na kraju, kanta ili vreća u koju ćete baciti ostatke tapeta.

Nakon što ste nabavili sve navedeno, važno je da pravilno pripremite zid.

Priprema zida za skidanje tapete

Kako biste mogli da uklonite stare tapete, ali tako da ne ostavite ružne tragove, za početak, uklonite lajsne, utikače, eventalno slike, satove i slično. Ukoliko tapete skidate vodom, trebalo bi da zaštitite utičnice ili da odvrnete osigurače kako se stvari ne bi dodatno zakomplikovale.

Prekrijte cijeli pod najlonom ili kartonom da biste ga zaštitili.

Skidanje tapete bez tekućine

U idealnom slučaju, tapetu ćete moći jednostavno da odlijepite sa zida bez vode ili bilo kakvog posebnog alata.

Međutim, vrlo često stvari nisu tako proste i ovaj posao traži mnogo više truda jer se dešava da komadi tapete ili ljepila i dalje ostaju na zidu nakon što skinete samu tapetu.

Skidanje tapeta vodom i sredstvom za uklanjanje tapeta

Ukoliko stare tapete ne možete da skinete sa suvih zidova, najbolje je da koristite mješavinu tople vode i sredstva za skidanje tapeta. Tačan omjer jedne i druge tekućine pronaći ćete na sredstvu za skidanje tapeta, jer ne propisuje svaki proizvođač isti omjer.

Nakon što pripremite mješavinu, uz pomoć spužve ili četke je nanesite na zid. Ako je riječ o većoj površini, možete da koristite bocu sa prskalicom.

Koliko vode je dovoljno vidjećete po samoj tapeti. Kada tapeta potamni, to je znak da ste nanijeli dovoljnu količinu tečnosti. Ostavite da sredstvo djeluje oko 15 minuta.

Ukoliko je riječ o nekoliko slojeva tapete ili vodootpornim tapetama, vjerovatno ćete ovaj postupak morati da ponovite nekoliko puta da bi se trake tapeta potpuno natopile.

Ako imate sreću da je tapeta dovoljno mekana, moći ćete je skinuti sa zida špahtlom. Ukoliko ste primjetili da se tapeta na nekim mjestima osušila, samo je ponovo poprskajte mješavinom.

Imajte u vidu da kod velikih površina cijeli proces treba da se odvija postepeno. Kvasite dio po dio, kako cijelu proceduru ne biste morali na istom mjestu da ponavljate više puta.

Stručnjaci savjetuju da običnim kućnim nožem izrežete stare tapete u ćoškovima kako biste sebi olakšali posao.

Važno je da znate da se tapeta ne smije previše namočiti. Ako se voda slijeva niz tapetu to može da dovede do oštećenja poda.

Uklanjanje tapeta koje u svom sastavu imaju drvena vlakna uglavnom je teže nego u slučaju običnih, papirnih tapeta. Preko takvih tapeta prvo pređite valjkom sa šiljcima. Riječ je o posebnoj vrsti valjka koji na sebi ima ekserčiće koji deru površinu tapete.

Nakon toga je možete premazati vodom, tj. vodom i sredstvom za uklanjanje tapeta. Isparana tapeta će upiti dovoljnu količinu vode da se može lakše skinuti.

Ukoliko nemate ovakav valjak možete da koristite mali šiljati kuhinjski nož. Ova metoda je složenija i oduzima mnogo više vremena, pa bi bilo bolje da razmislite o tome da nabavite valjak.

Stvari su dosta komplikovanije ukoliko tapetu od drvene sječke skidate sa rigips ploča. Ove ploče su prekrivene tankim slojem kartona koji može da omekša ukoliko upije previše vlage. Pored toga, šiljati valjak može da ošteti gipsanu ploču i tako napravi dodatni problem.

U ovom slučaju je najpraktičnije da na staru tapetu nalijepite novu. Staru tapetu pređite prajmerom, tj. temeljnim premazom za tapete koji će spriječiti da ploča odmah upije ljepilo i osigurati da tapeta ostane na zidu.

Uklanjanje flis tapeta sa zida

Mnogo je lakše ukloniti flis tapetu nego tapetu od drvene sječke. Međutim, postoji mogućnost da će na zidu ostati ružni tragovi. Na to da li ćete se namučiti sa uklanjanjem flis tapete ili ne, utiče njena boja.

Ako je, na primjer, tapeta ofarbana vodootpornom lateks bojom, to će spriječiti da sredstvo za uklanjanje tapeta prodre u nju i otpusti ljepilo. U ovom slučaju vam takođe može pomoći šiljati valjak ili šiljati nožić.

Uklanjanje tapeta sredstvom za pranje suđa, sredstvom za čišćenje stakla ili kombinacijom vode i sirćeta

Ako niste uspjeli da nabavite sredstvo za uklanjanje tapeta, alternativa je kombinacija sredstva za pranje suđa i tople vode. Zahvaljujući pjeni koja bolje prijanja na površinu tapete, vlaga će lakše proći u samu tapetu i natopiti je.

Sredstvo za pranje stakla ima slično dejstvo na tapete kao i deterdžent za suđe. Ipak, ova metoda nije baš praktična za velike površine, zato što bi vam trebalo nekoliko litara sredstva za pranje stakla.

Moleri preporučuju sirće razblaženo sa vodom, naročito za tvrdokorne tapete koje godinama stoje na zidovima. Dokazano je da sirće pomaže da se staro ljepilo brže otopi. U ovom slučaju koristite omjer od deset litara vode i tri šoljice sirćeta.

Dakle, tapeta se može uspješno skinuti korištenjem sredstava koje već imate u svom domu. Ipak, morate da znate da, ukoliko se odlučite za neku od ovih metoda, na isti zid nećete moći da nalijepite novu tapetu.

Zbog supstanci koje ovakva sredstva imaju u svom sastavu, ljepilo neće moći tako dobro da prioni na zid, tj. nova tapeta će se odljepljivati sa površine.

Uklanjanje tapeta stimerima

U posljednje vrijeme na reklamama možete da vidite razne aparate na paru koji pomažu u pripremi hrane, peglanju odeće, čišćenju kuće i slično. Riječ je o tzv. stimerima za koje mnogi tvrde da olakšavaju svakodnevni život.

Takav aparat možete koristiti i za uklanjanje tapeta jer sadrže tenzide zahvaljujući kojima se ljepilo lakše odvaja od zida.

Ako tražite način da bez agresivnih sredstava punih hemikalija skinete tapetu, ovo može da bude prihvatljiva opcija.

Uređaj se jednostavno napuni vodom i zagrije na određenu temperaturu. Da ne biste oštetili grijač, aparat postavite na ravnu podlogu kako se ne bi prevrnuo.

Držite stimer na tapeti desetak sekundi, a zatim pređite na sljedeći dio koji želite da odlijepite. Ne bi trebalo predugo da držite aparat na istom mjestu kako ne biste oštetili zid ispod tapete.

Koliko košta skidanje tapeta?

Ukoliko ipak ne želite sami da se bavite ovim poslom, uvijek možete da angažujete stručnjake. Cijene njihovih usluga zavise od brojnih faktora, poput kvadrature zida, visine plafona, broja slojeva tapete koja se skida, kakvom je bojom premazana i slično.

Troškovi se razlikuju od grada do grada, tako da se ne može sa sigurnošću kazati koliko će vam koji majstor naplatiti ovakav posao. Najbolje bi bilo da stupite u kontakt sa više njih, a potom izaberete onog koji ima najbolju reputaciju i najpovoljniju cijenu.

Tražite da vam urade predračun, na osnovu koga ćete moći da odlučite da li ćete radije nekome platiti da vam skine tapete sa zidova ili ćete to učiniti sami.

Zaključak

Tapete su u nekom periodu bile izuzetno popularan vid ukrašavanja zidova. Mogli ste izaberete razne dezene, boje i slično, i da na prilično jednostavan i jeftin način ukrasite svoj dom. Ipak, skidanje tapeta može da bude prava muka.

Zahvaljujući gore navedenim metodama, cijeli proces može da se pojednostavi i ubrza. Ukoliko, pak, ne želite da se mučite, uvijek možete da angažujete stručnjaka koji će za određeni iznos novca taj posao uraditi umjesto vas.

Vasa reklama ovdje