Boja fasade je bitna

Nakon što smo uradili temelje, sazidali zidove, postavili stolariju, pokrili krov, ostalo nam je još da uradimo termoizolaciju i da izaberemo boju fasade, te da naš objekat upotpunimo, spremimo za upotrebu i da konačno bude useljiv.

Fasada, odnosno termoizolacija, jedan je od zadnjih koraka kada je u pitanju izgradnja novog objekta, no to ne znači da je manje važna.

Fasada, odnosno boja fasade, slaganje iste sa okolinom i ostatkom objekta je prvo što primjetimo na svakom objektu i važan faktor pri odlučivanju da li nam se neki objekat zapravo sviđa što je veoma važan faktor ako je objekat kojem biramo fasadu namijenjen za prodaju.

Fasada se obično radi u debljinama od 5-15 cm u zavisnosti od toga koja je namjena objekta i na kakvoj lokaciji je objekat smješten, odnosno kakvi su klimatski uslovi u tom području.

Osnovna pravila pri odabiru boje fasade

U principu, ne postoji univerzalno pravilo niti neki zakon pri odabiru boje na fasadi. Jedini izuzetak od toga je ako živite u kolektivnom stambenom objektu, pa bi u tom slučaju bilo poželjno da je cijela zgrada u istoj boji. No, ni to nije definisano zakonom, pa tako viđamo zgrade sa više različitih boja na fasadi jer stanari nisu pronašli kompromis. Dakle, za boju fasade je zadužen isključivo investitor koji u zavisnosti od toga da li je sam proces izgradnje objekta bio popraćen od strane  stručnog lica ili ne, boju fasade bira lično sa ukućanima tog stambenog objekta ili uz konsultacije sa arhitektom.

Ipak, postoje neke smjernice pri odabiru fasade, pa u skladu sa tim, prvo što ćemo gledati je da li se boja koju smo izabrali uklapa sa bojom stolarije i bojom pokrova, odnosno kakva je estetika našeg objekta.

Dakle, ako smo se odlučili za ljubičastu boju fasade, stolarija nam je tamno smeđa, a krov narandžast ljubičasta boja ipak nije najbolji izbor iz estetskih razloga. U tom slučaju bi bila primjerenija neka svjetlija boja, poput bijele ili bež, što znači da boja fasade treba da bude podređena boji krova i boji stolarije.

Druga stvar na koju obraćamo pažnju pri odabiru fasade je slaganje boje fasade sa neposrednom okolinom objekta. Veoma je važno da se objekat koji smo izgradili uklapa u sredinu u kojoj se nalazi i samim tim da čini jednu cjelinu koja je svima ugodna za život.

Smjernice pri odabiru boje fasade

Odabir boje fasade može oslikavati karakter porodice koja nastanjuje objekat. Važno je da se ukućani osjećaju prijatno i da se upravo njima svidi ta boja, a uz konsultacije sa stručnim licima, mogu se pronaći razni kompromisi pri odabiru boje.

Završna boja fasade ne mora da bude samo i isključivo jedna boja, može da se pronađe kombinacija dvije ili više boje odnosno više tonova iste boje koji estetski idu jedan uz drugi i daju elegantan izgled. Tako da recimo, ako smatrate jednu boju za cijeli objekat monotonom, slobodno se poigrajte sa bojama i ostavite svoj lični pečat na objektu.

Ono što je još moguće kombinovati osim boja i nijansi je i npr. neki drugi materijal, poput kamena ili raznih vrsta panela. Tako možemo recimo na ćoškove kuće cijelom visinom postaviti fasadni kamen i ostaviti upečatljiv trag na fasadi koji sigurno neće ostati nezapažen.

Funkcionalnost boje fasade

Kao što je već spomenuto, prilikom odabira boje fasade važno je izabrati boju koja će se uklopiti u okolinu u kojoj se objekat nalazi. U slučaju da se objekat nalazi u području gdje su tokom većeg dijela godine nepovoljni vremenski uslovi, odnosno kiše, pljuskovi i dr. važno je izabrati boju fasade na kojoj se neće vidjeti prljavština koju takvo vrijeme ostavlja kao posljedicu.

Primjera radi, na bijeloj boji fasade će biti vidljiv svaki, pa i najmanji trag prašine, blata, dok na nekoj toplijoj boji, poput bež ili kombinaciji bež boje sa nekom drugom bojom ili materijalom, ti tragovi neće biti vidljivi kao na bijeloj boji.

Neutralne boje

Neutralne boje su najučestalije boje fasade na ovim područjima. Neki od razloga za to je svakako praktičnost jer fasade ovih boja nisu zahtjevne za održavanje, lako se čiste,  uklapaju se u svaku sredinu i ne prave kontrast sa objektima u susjedstvu.

Pored toga, lijepo se kombinuju sa drugim materijalima i u slučaju da stručno lice nije uključeno u ovaj proces, šanse da se pogriješi sa neutralnim bojama su gotovo pa nepostojeće što nije slučaj sa nekim jarkim ili tamnijim bojama. Također,  velika većina investitora se odluči za neke od ovih boja iz razloga što djeluju toplo i ugodno.

Jarke boje

Jarke boje, poput zelene ili ljubičaste rijedak su izbor boje za fasadu iz razloga što se jako teško nalazi nijansa te boje koja se uklapa u okolinu i koja izgleda estetski prihvatljivo. Nije neizvodljivo niti nemoguće, ali uz ovakve boje treba uključiti stručno lice koje će dati najpovoljniji savjet ili kombinaciju boja koja bi pristajala objektu.

Tamne boje

Tamne boje fasade, odnosno crna ili siva, su gotovo pa i nepostojeće na objektima na ovim prostorima. Da li je to zbog nedostatka hrabrosti da se ovakve boje kombinuju ili jednostavno jer ne odaju nikakav utisak topline i dobrodošlice, nisam siguran…

Ako je neka od tamnih boja želja investitora, moguće ih je iskombinovati kao detalje na fasadi sa nekim toplijim bojama  što znači da tamna boja ne znači nužno loš izbor boje za fasadu. Neuobičajen da, ali loš nikako.

Uticaj boje fasade na toplotne gubitke i dobitke objekta

Treba spomenuti da tamnije fasade se brže i više zagrijavaju u ljetnim mjesecima, a svijetle sporije i manje… Npr crna fasada upija cijeli spektar dnevne svjetlosti, dok bijela fasada odbija cjelokupnu svjetlost.

Ipak ovo je kritično samo za stare gradnje bez izolacije, dok ako je na objekat postavljena termo-izolacija boja fasade u praksi neće imati uticaj na unutrašnju temperaturu objekta.

Važnost boje fasade

Boja fasade je važna svakom ko želi da njegov objekat bude estetski prijatan i ugodan za oko. Da li uz pomoć arhitekte, mnoštvo brojnih ideja na internetu ili samoinicijativno, fasadu je važno uklopiti sa ostatkom objekta i važno je učiniti da boja fasade zapravo unaprijedi i osvježi izgled objekta, odnosno da bolje izgleda nakon završenih radova nego prije početka radova.

Ono što prvo vidimo i primjetimo na svakom objektu je fasada, stoga možemo reći da je fasada objektu ono što je odjeća čovjeku.

Bilo da je riječ o objektu koji se planira prodavati ili u koji se porodica useljava, dobar odnosno loš izbor boje fasade može znatno povećati ili smanjiti vrijednost budućeg objekta.

Zato je važno da boje i materijali budu stilski i estetski iskombinovani, gradeći jednu cjelinu koja je lični pečat arhitekte i/ili porodice koja će živjeti u objektu.

Vasa reklama ovdje