Uređenje doma je stvar ličnog ukusa, ali i budžeta kojim raspolažete. Nekome je draži minimalizam, dok drugi više vole da njihova kuća ili stan bude specifičan po detaljima i da kroz svoj životni prostor “provuku” nešto autentično, tj. da mu daju svoj lični pečat.

Ako ste vi među onima kojima se ne dopadaju monotone fasade i interijeri sa glatkim, golim zidovima, možda ćete početi da razmišljate o ukrašavanju pomoću štukatura. One su zanimljiv način da svom domu date posebniji, šarmantniji ili, pak, luksuzniji izgled.

Ukoliko uopšte ne znate šta su štukature, od čega se prave, te, gdje i kako se koriste, na pravom ste mjestu! Pomoći ćemo vam da se riješite nekih dilema, tako što ćemo vam u jednom tekstu dati predstavu o tome kako uz pomoć štukatura svoj dom možete da učinite ljepšim mjestom za život.

Štukatura kao materijal i štukatura kao tehnika izrade

Za početak je bitno da naglasimo da se pojam štukatura ili štuko koristi kako bi se označile dvije stvari –  štukatura kao materijal i štukatura kao tehnika izrade.

Kao materijal ona obuhvata smjesu gašenog kreča, mramornog praha i štamparske krede u prahu. Koristi se za izradu reljefnih ukrasa na zidovima, plafonima, fasadama i slično, a podrazumijeva i ukrase napravljene od takve mješavine.

Kada govoreći o štukaturi mislimo na tehniku izrade, ona podrazumijeva ukrašavanje površina zidova, plafona ili stubova najčešće ornametalno ukrašenom štukaturom.

Štukature – nekad i sada

Štukature su veliku popularnost doživjele u periodu baroka i rokokoa, ali su ovu tehniku koristili i stari Egipćani, Etrurci i Krićani. Arheolozi su pronašli ukrase od štukature i među ostacima rimskih naselja i građevina.

Rimljani su posebno voljeli da koriste štuku za ukrašavanje svodova, kamenih zidova i slično. Ovaj način ukrašavanja unutrašnjih i vanjskih zidova je u nekom trenutku bio u trendu, pa pojedine građevine i danas svjedoče o tome koliko se pažnje , pored funkcionalnosti posvećivalo i estetici, i smatraju se pravim umjetničkim djelima.

Štukature su se u prošlosti obično izrađivale od gipsa. Oni koji su znali kako da na pravi način urade štukaturu, smatrali su se pravim majstorima gipsarstva. Posao je obuhvatao i gletovanje i krečenje vanjskih ili unutrašnjih zidova.

Premda su se vremena promijenila, i arhitektura se u nekom trenutku počela oslobađati dekora i ornamenta, štukatura je opstala zahvaljujući savremenoj transformaciji.

Danas se štukature rade od polistirena. Riječ je o polimeru stirena koji je jedan od najčešćih plastičnih materijala, a u narodu je poznat pod jednim od trgovačkih naziva kao “stiropor”.

Štukature se mogu brzo i jednostavno pričvrstiti bilo gdje. Materijal je izdržljiv i dugotrajan. Stiropor je jeftin, a štukatura se može obojiti u bilo koju boju.

Čvrste, lagane i veoma lake za obradu i montažu. Na zidove se lijepe građevinskim silikonskim ljepilom, na prethodno očišćenu i suvu podlogu.

Lako se održavaju, a otporne su i na udarce, tako da ih bez straha možete postaviti na donji dio zida, tj. u prostor između poda i zida.

U radnjama možete da nađete gotove elemente koji se vrlo lako montiraju tamo gdje želite. U pitanju su lajsne, rozete, frizovi, vijenci, kesoni i slično. Tehnološki razvoj je proizvođačima pomogao da danas mogu da biraju kalup tj. uzorak kakav žele i kakav im je potreban, tako da i krajni kupac može sebi da odabere ono što želi iz vrlo široke palete proizvoda.

Vanjska štukatura

Postoje štukature sa različitim profilima, a praktične su jer ispod njih možete, na primjer, da sakrijete kablove. Ružne prelaze na zidovima i plafonu takođe možete da sakrijete ukrasima od stiropora.

Međutim, njihova primjena na vanjskim zidovima je još raznolikija. Možete ih koristiti za oblikovanje rubova oko prozora i prozorskih klupica. Sigurno ste primjetili kako su fasade na starim kućama oronule i bitno narušavaju njihov izgled. Ovaj problem se lako može riješiti svježim slojem boje ili fasade, a i ukrasiti štukaturama. To će kući dati rustičan ili elegantan izgled.

Kompletne prozorske klupice izrađene od štukature imaju aluminijumsku oblogu kako bi bile otpornije na različite vremenske uslove.

Okvir oko ulaznih vrata takođe možete da ukrasite na ovaj način. Dakle, sve što poželite možete da obogatite ovom zanimljivom dekoracijom, ali je bitno da se odlučite za ujednačen stil.

Ako ste, na primjer, ljubitelj rimskog stila gradnje ili, pak, seoskim kućicama pod Alpima, sličan efekat možete postići prefinjenim elementima štukature. Sa druge strane, ovi oblici mogu da budu i mnogo jednostavniji i svedeniji, te da se lako uklope u minimalistički stil.

Dakle, sve zavisi od vašeg ličnog ukusa koji svoju punu formu dobija upotrebom štukature.

Unutrašnja štukatura

Štukatura ima široku primjenu i u zatvorenom prostoru. Idealne su za završnu obradu zidova ili se mogu kombinovati sa rasvjetom, što daje posebnu atmosferu prostoriji u kojoj provodite mnogo vremena.

Ukoliko izbjegavate previše detalja, možete da se odlučite za lajsne ili bordure kojima ćete, na primjer, sakriti karnišlu iznad prozora.

Ovo je takođe dobar način da vizuelno podignete ili spustite plafon. Kada štukature postavite na zid udaljene od plafona dvadeset ili više centimetara, optički ćete spustiti plafon. Nakon toga plafon i dio zida iznad štukature ofarbajte u toplu ili tamniju boju, a donji dio zida u svjetliju boju.

Ako želite da “povisite” prostoriju štukaturu postavite na zid oko 15 centimetara od plafona. Posle toga na njih možete da ugradite rasvjetu okrenutu na gore, tako da obasjava plafon i čini ga višim.

Za one razigranije, štukatura može dobro da posluži kao ukras na zidovima. Možete ih postaviti na plafon ili vodoravno kako biste naglasili određene zone u sobi.

Idealne su i kao okvir za velike murale. Mogu se kombinovati sa fototapetama ili ogledalom. Ako odaberete štukaturu u određenoj boji, one mogu da ukrase zid ili da pruže upečatljiv kontrast samoj boji zida, namještaja u sobi i slično.

Štukaturama možete da vratite stari sjaj nekom komadu namještaja. Na primjer, kupite na buvljaku ili na kućnoj rasprodaji staru komodu, a potom je ukrasite štukaturom i dobićete komad namještaja na kome će vam ljudi prefinjenog ukusa pozavidjeti.

Moderne štukature, tj. ukrasni elementi od stiropora su odličan izbor za kreativne ljude. Sve što vaša mašta zamisli kada je uređenje doma u pitanju, moći ćete da dobijete uz pomoć štukatura.

Cijena

Kao što smo ranije pomenuli, brojne su prednosti štukature, a jedna od značajnijh je pristupačna cijena. Tako ćete na tržištu Bosne i Hercegovine štrukaturni profil dimenzija 45×45 mm u nekim radnjama pronaći po cijeni manjoj od dva evra.

Manje 3D dekoracije u obliku leptira, cvijeta i slično koštaće vas od 5 do 8 evra. Ljepilo od pet kilograma košta oko 10-12 evra. Sve zavisi kakav oblik želite, dimenzija koje su vam potrebne, proizvođača i radnje koju ste odabrali*.

*navedene cijene su informativnog karaktera. Preciznije podatke o cijenama možete pronaći u radnjama koje se bave prodajom ovakvih proizvoda, odnosno  na njihovim internet stranicama.

Reference

Vasa reklama ovdje